Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Katsastusta koskeva valitus tai korvausvaatimus

Haluatko valittaa katsastuksesta tai esittää korvausvaatimuksen? Katsastukseen liittyvissä valitus- ja korvausvaatimusasioissa kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä katsastusyritykseen.

Traficom valvoo katsastustoiminnan laatua ja käsittelee katsastuspäätöstä koskevat oikaisuvaatimukset (Ulkoinen linkki). Katsastuspäätökseen voi hakea oikaisua 30 päivän kuluessa katsastuksesta.

Katsastustoimipaikoilla on velvollisuus käsitellä itse toimintaansa liittyvät valitukset ja korvausvaatimukset sekä neuvoa katsastusasioissa. Jos olet tyytymätön katsastusyrityksen käsittelyssä saamaasi ratkaisuun, voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan ja tehdä tarvittaessa asiasta ratkaisupyynnön kuluttajariitalautakunnalle. Viime kädessä ratkaisun vahingonkorvausvelvollisuudesta ja tuomion mahdollisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta antaa tuomioistuin.

Vaikka Traficom ei käsittele yksittäisiä valituksia tai korvausvaatimuksia, voit kuitenkin ilmoittaa katsastustoimipaikan toiminnassa havaitsemastasi puutteesta myös Traficomille. Traficom hyödyntää saatua palautetta katsastustoiminnan laadunvalvonnassa.

Traficomilla ei ole toimivaltaa käsitellä yksittäisiä katsastustoimipaikkojen toimintaan liittyviä valituksia, jotka liittyvät esim. katsastuksessa havaitsematta jääneiden vikojen korjauskustannuksiin tai katsastuksen yhteydessä aiheutuneisiin vahinkoihin.

Ohjeet yleisimpiin valitustapauksiin

Autoni hylättiin katsastuksessa, vaikka siinä ei ole mielestäni mitään sellaista vikaa mihin katsastuksessa tulisi puuttua.

Autot katsastetaan ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteiden mukaisesti (Ulkoinen linkki). Jos katsastuspäätös on mielestäsi arvosteluperusteiden vastainen, ole yhteydessä katsastustoimipaikkaan katsastuspäätöksen korjaamiseksi. Jos ette saa asiaan ratkaisua, voit hakea katsastuspäätökseen oikaisua (Ulkoinen linkki) Traficomilta. Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa katsastuksesta.

Ostin auton, joka oli juuri katsastettu. Myöhemmin autossa havaittiin huollon yhteydessä vikoja, joihin olisi pitänyt puuttua katsastuksessa. Luulin ostaneeni ehjän auton, koska se oli juuri hyväksytty katsastuksessa ilman havaittuja vikoja. Nyt vialliseksi osoittautuneen auton ostaminen kävi minulle kalliiksi. Vaadin korvausta, koska auto oli hyväksytty katsastuksessa viallisena.

Autot katsastetaan ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteiden mukaisesti (Ulkoinen linkki). Jos katsastus on mielestäsi hyväksytty arvosteluperusteiden vastaisesti ja siitä on aiheutunut sinulle vahinkoa, voit tehdä vahingonkorvausvaatimuksen auton katsastaneelle katsastusyritykselle. Jos olet tyytymätön katsastusyrityksen ratkaisuun, voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan ja tehdä tarvittaessa asiasta ratkaisupyynnön kuluttajariitalautakunnalle. Viime kädessä vahingonkorvausasiat ratkaisee tuomioistuin.

Autoni vahingoittui katsastuksessa ja vaadin vahingon korvaamista.

Autot katsastetaan ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteiden mukaisesti (Ulkoinen linkki). Jos auto on mielestäsi vahingoittunut katsastuksessa, voit tehdä vahingonkorvausvaatimuksen auton katsastaneelle katsastusyritykselle. Jos olet tyytymätön katsastusyrityksen ratkaisuun, voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan ja tehdä tarvittaessa asiasta ratkaisupyynnön kuluttajariitalautakunnalle. Viime kädessä vahingonkorvausasiat ratkaisee tuomioistuin.