Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Kevytautot

Nopeusrajoitetut henkilöautot eli kevytautot mahdollistavien lakien voimaantulo siirtyy vuodella 1.11.2020 saakka. Ennen uutta voimaantuloa on tarkoitus selvittää, onko Suomen kevytautoja koskevaa lainsäädäntöä mahdollista muuttaa Euroopan unionin lainsäädännön mukaiseksi.

Aikataulu

Nopeusrajoitettuja henkilöautoja eli kevytautoja koskevvien lakien voimaantulo on siirretty 1.11.2020 saakka. 

 

Tämän sivun sisältöä päivitetään säädösten edetessä. 

Kevytauto pähkinänkuoressa tämän hetkisen säädännön mukaan

Kevytauto on henkilöautosta muutettu ja muutoskatsastettu ajoneuvo, jonka enimmäisnopeudeksi on rajoitettu 60 km/h. Kevytauton tarkoituksena on tarjota nuorille kuljettajille turvallinen vaihtoehto mopolle ja mopoautolle. Kevytautoa saa kuljettaa samalla ajokortilla kuin mopoautoa (AM/121-, B- tai A-kortit), mutta vain Suomessa. 

Kevytauto on vakuutettava ja sitä verotetaan kuten henkilöautoa, eli siitä on maksettava auto- ja ajoneuvoveroa. Kevytauton määräaikaiskatsastuksesta säädetään asetuksella; määräaikaiskatsastuksen aikavälin on ehdotettu säilyvän henkilöauton mukaisena*. 

Kevytautona voidaan käyttää aikaisintaan v. 2015 käyttöönotettua, enintään 10-vuotiasta ajoneuvoa. Vaatimuksella pyritään varmistamaan, että nuoret kuljettajat pääsisivät hyötymään keskimääräistä uudemmista sekä samalla turvallisemmista ja ympäristöystävällisemmistä autoista.

Kun ajoneuvoa ei enää käytetä kevytautona, se voidaan muuttaa takaisin muuksi autoksi. Kevytauto on muutettava autoksi viimeistään, kun ajoneuvon käyttöönottovuoden päättymisestä on kulunut 10 vuotta. Muutos onnistuu poistattamalla nopeudenrajoitin ja viemällä kevytauto muutoskatsastukseen.