Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Perustietoa yleisilmailun vasta-alkajille

Näille sivuille on kerätty tietoa yksityislentotoiminnasta ilma-alustyypeillä, joita käytetään harrasteilmailussa eniten. Näitä ovat lentokoneiden osalta yksimoottoriset, suurimmalta lentoonlähtömassaltaan alle 2730 kg:n mäntämoottorikoneet.

Ilma-alusluokat ja lupakirjat harrasteilmailussa

Alla olevassa taulukossa on kuvattu eri ilma-alusluokkien rajat ja niiden lentämiseen vaadittavat lupakirjat ja luokkakelpuutukset.

Kaikille lentokoneille, ultrakeveitä ja purjelentokoneita lukuun ottamatta, vaaditaan vähintään yksityislentäjän lupakirja PPL-luokkakelpuutuksineen (Private Pilot License), joka on samalla myös ensiaskel ammatti-ilmailun lupakirjoihin tähdättäessä.

Lähivuosina voimaan tulevat Euroopan lentoturvallisuusviraston EASAn lupakirjavaatimukset tuovat tullessaan laajemman valikoiman myös harrasteilmailijan lupakirjoja jo olemassa oleville kevyemmille ilma-alusluokille.

Ilma-alusluokat ja lupakirjat harrasteilmailussa

Raskaammille ja monimutkaisille ilma-aluksille vaaditaan aina erillinen tyyppikelpuutus yksityis- tai ansiolentäjän lupakirjan lisäksi. Myös kaikille helikoptereille vaaditaan tyyppikelpuutus.

Muut ilmailulajit

Muut ilmailulajit
Päivitetty