Vaarallisten aineiden rautatiekuljetukset
Kotimaisissa rautatiekuljetuksissa noudatetaan kaikkia kuljetusmuotoja koskevaa lakia (719/1994 muutoksineen) sekä vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksia koskevaa asetusta (195/2002 muutoksineen) sekä Traficomin määräystä vaarallisten aineiden kuljetuksesta rautatiellä.
Traficomin määräyksen liitteet sisältävät yksityiskohtaiset säännökset mm. vaarallisten aineiden luokituksesta, pakkauksista, tarvittavista asiapapereista, ajoneuvojen hyväksynnästä ja varusteista, ajoluvasta, vapaarajoista sekä rahtikirjan, pakkausten ja ajoneuvon/vaunun merkinnöistä.
Kansainväliset RID-määräykset ovat olleet perustana laadittaessa Suomen kansallisia rautatiekuljetusmääräyksiä.
Traficom valvoo vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksia ja niihin liittyvää tilapäistä säilytystä. Suomesta lähteviä ja Suomeen tulevia vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksia ja niihin liittyvää tilapäistä säilytystä valvovat myös Tulli ja Rajavartiolaitos kumpikin toimialallaan. Traficomilla on myös näissä tapauksissa ensisijainen valvontavastuu.
Kansainväliset vak-rautatiesopimukset
Rajat ylittävissä vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa sovelletaan kansainvälisiä sopimuksia (Ulkoinen linkki).
RID-erillissopimuksia (Ulkoinen linkki) saa noudattaa vaarallisten aineiden kuljetuksissa niiden maiden välillä, jotka ovat allekirjoittaneet ko. sopimuksen. Suomen allekirjoittamaa RID-erillissopimusta saa soveltaa myös vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa Suomessa. Tällä hetkellä ei ole voimassa Suomen allekirjoittamia RID-erillissopimuksia.
Lisätietoa
Muualla verkossa
Turvatoimet security (Ulkoinen linkki)
Euroopan komissio (liikenne ja liikkuminen): Vaaralliset aineet (Ulkoinen linkki)
ERA (Euroopan rautatievirasto): Transport of Dangerous Goods (Ulkoinen linkki)
Eurostat: Annual railway transport of dangerous goods (Ulkoinen linkki)