Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Uusi laajakaistatukihanke tukee huippunopeiden verkkojen rakentamista 2021 alkaen

Hankkeen tavoitteena on varmistaa valtion tuen avulla nopeiden laajakaistaverkkojen rakentaminen alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu. Hankkeessa myönnetään valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiskustannuksiin. Tukiohjelmaan on varattu viisi miljoonaa euroa.

Tukea voidaan myöntää sellaisten nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen, jotka pystyvät tarjoamaan edistyksellisen ja tasalaatuisen yhteyden myös tavanomaisissa ruuhka-aikaolosuhteissa. Nopeiden laajakaistayhteyksien vähimmäisnopeuksista säädetään valtionneuvoston asetuksella. Asetuksen mukaisesti nopean laajakaistayhteyden vähimmäisnopeus on saapuvassa liikenteessä 100 MBit/s ja lähtevässä liikenteessä 40 MBit/s. Tavanomaisissa ruuhka-aikaolosuhteissa laajakaistayhteyden toteutuvan vähimmäisnopeuden on oltava saapuvassa liikenteessä 70 MBit/s ja lähtevässä vastaavasti 28 MBit/s.

Uusi laajakaistatukihanke on jatkoa aiemmalle tukiohjelmalle. Nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamista on tuettu vuodesta 2010 alkaen. Aiemmassa tukiohjelmassa myönnettyjen tukien maksaminen jatkuu vuoteen 2022 asti. Tukea on myönnetty 76M € ja maksettu vuoden 2020 loppuun mennessä noin 54M €.

 

Valtioneuvoston asetus kunnan maksuosuudesta ja nopean laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta laajakaistahankkeessa (Ulkoinen linkki)

Laki laajakaistarakentamisen tuesta (1262/2020) (Ulkoinen linkki)

Traficomin tiedote uudesta tukihankkeesta

Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen mukainen ilmoitus laajakaistatukiohjelmasta