Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Hei, me ollaan kaikki taajuuksilla!

Retroradio pöydällä

Radiotaajuuksista kuulee usein puhuttavan rajallisena luonnonvarana. Taajuudet eivät öljyn lailla kulu käytössä, mutta aika- ja paikkariippuvaisesti samoilla taajuuksilla käyttöjä voi olla vain rajatusti, jos halutaan välttyä häiriöiltä.

Tässä mielessä radiotaajuudet ovat kuin ääni. Ne eivät lopu, vaikka maailman koko väestö käyttäisi niitä samaan aikaan. Mutta, jos kaikki puhuvat tai sähköttelevät päällekkäin, vastaanottaja ei saa viestistä mitään tolkkua. Jos äänen tai taajuuksien käyttövuoroja säännellään, viestit saavuttavat toivotusti kuulijansa. Taajuuksien osalta me Traficomissa toimimme puheenjohtajana eli huolehdimme, että taajuuksien käytöt ovat sovussa keskenään eikä päällekkäisyyksiä synny.

Radiotaajuuksien käytöllä on nykymaailmassa yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys

Useimmat meistä eivät arjessa pohdi taajuuksia tai huomaa niiden olemassaoloa tai merkitystä. Kaikki me kuitenkin olemme taajuuksilla. Tutuimpia useimmille ovat radion FM-radion taajuudet, jotka pilkahtavat silmiin auton näytöltä ja joita vanhemmista pöytäradioista saamme pyöritellä kuuluville käsin. 

Taajuudet mahdollistavat digitaalisen yhteiskunnan kehityksen ja esimerkiksi useiden uusien arkea helpottavien innovaatioiden käyttöönottamisen. Taajuuksien käyttö tukee usein myös ympäristön huomioimista: Langattomuus mahdollistaa etätyön ohella erilaisten toiminteiden etäkäytön ja -valvonnan yhä useammilla aloilla auttaen vähentämään muun muassa henkilöliikennettä.

Radiotaajuuksia käytetään kaikkialla: maalla ja merellä sekä näiden pinnan alla, ilmassa ja avaruudessa. Digitalisaation myötä radiotaajuuksien käyttäjiä ja käyttötapoja on myös yhä enemmän ‒ entistä korkeampia taajuusalueita otetaan uusien radiolaitteiden käyttöön ja käyttö matalammilla taajuusalueilla tiivistyy. Kehityksen myötä me virastossa etsimme ja luomme uusia tapoja mahdollistaa taajuuksien rinnakkaisia käyttötapoja, jotta pystymme tarjoamaan toimivia taajuusalueita uusille innovaatioille ja radiotaajuuksia hyödyntäville palveluille.

Meillä Suomessa on myös kansainvälisesti verrattuna taajuusteknologisia kokeiluja ja innovaatioita hyvin tukeva ja mahdollistava viestintälainsäädäntö sekä joustavat tulkinnat, mikä toimii meillä valttikorttina verkkojen ja palveluiden kehityksen tukemisessa testilupien avulla.

Taajuudet helpottavat elämäämme ja niistä on iloa

Kaikkien langattomuutta hyödyntävien laitteiden ja palveluiden käyttämiseen tarvitaan radiotaajuuksia ja kaikki me käytämme radiolähettimiä, joko suoraan tai välillisesti käyttämiemme palveluiden kautta.

Valtaosa käytöstämme on radioluvasta vapaiden radiolaitteiden käyttöä. Esimerkkinä kännykät, autojen langattomat avaimet, wifit, radio-ohjattavat lelut, sykemittarit tai vaikkapa älysormukset. Toki hyödynnämme arjessamme myös luvanvaraisten radiolähettimien avulla tarjottavia palveluita: illalla saatamme istahtaa tv:n ääreen vastaanottamaan ääntä ja kuvaa televisiotaajuuksilla, autossa kuuntelemme lähetyksiä radion taajuuksilta tai odottelemme pizzeriassa hakulaitteen vilkkumista eli pötyä pöytään.

Taajuudet toimivat yhteiskunnan tukirankana

Liikenteessä säänneltyjen radiotaajuuksien perinteisimmät käyttäjät löytyvät merenkulusta ja ilmailun radioilla on myös vankat taajuusperinteet. Matkaviestinverkkoja puolestaan hyödyntävät meidän kansalaisten ohella yritykset ja monet muut yhteiskunnan toimijat. Kuntainfran toiminteissa radioyhteyksien avulla turvataan esimerkiksi sähkön ja veden saantia eri puolilla maatamme. Teollisuustuotannossa taajuuksia hyödynnetään usein prosessien tai laadun valvonnassa, laitteiden ja koneiden ohjauksessa, kuljetusten seurannassa ja optimoinnissa logistiikassa sekä puheyhteyksissä ja datan siirrossa. Yhtenä radiotaajuuksien olennaisista käyttäjäryhmistä ovat turvallisuusviranomaisemme: poliisi, tulli, rajavartiosto, puolustusvoimat ja hätäpalvelut.

Itselläni taajuudet pompsahtavat arjessa ihan huomaamatta mieleen esimerkiksi kuullessani uutisista rajavartiolaitoksen löytäneen kadonneen henkilön helikopterin tutkan avulla, tiestölle asennetuista uusista nopeusvalvontakameroista tai katsellessani bussipysäkin näyttötauluja tai vaikkapa säätiedotuksia, etenkin nyt, kun säätutkaverkoston viimeisellekin tutkalle vastikään myönnettiin meiltä Traficomista radiolupa. Ja mukavahan se on bongailla asioita ja palveluita, joissa olemme saaneet olla taustalla käyttöönottoa edistämässä.

Ajankohtaisista digitalisoituvan yhteiskunnan ilmiöistä matkaviestinverkkojen kehitys ja eritoten 5G:n luomat mahdollisuudet eri sektoreilla ovat kaikkien huulilla ja laajan mielenkiinnon kohteena, kuten myös dronet ja näiden luomat uudet palvelumahdollisuudet. Myös avaruuteen liittyvä liiketoiminta on globaalisti kasvussa ja satelliitit ottavat yhä laajempaa roolia viestintäyhteyksien tarjoamisessa etenkin alueille, jonne maanpäälliset verkot eivät rakennu. Lisäksi satelliittien avulla pystytään yhä tarkemmin seuraamaan ja ennustamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Pelimerkkeinä myös näissä kaikissa ovat taajuudet joko suoraan tai välillisesti.

Taajuuksien käytön lisääntyminen ja langattomuuden laajeneminen yhä useampiin palveluihin ja eri alueille tekee näistä myös aiempaa riippuvaisempia radiotaajuuksien ja täten radioverkkojen häiriöttömästä toiminnasta. Häiriöttömyyden merkitys ja turvaaminen korostuukin Traficomissa entisestään.

Toimivien taajuuksien asialla kansallisesti ja kansainvälisesti

Taajuussuunnittelussa Traficomin tavoitteena on turvata radiotaajuuksien uusille kuin perinteisillekin käyttäjille toimivat yhteydet ja näin edistää uusien langattomien palveluiden kehittymistä. Pyrimme taajuuksien tehokkaaseen käyttöön pitkän tähtäimen yleissuunnittelulla, jossa pohjana on ennakointi sidosryhmien tarpeita kuullen. Yleissuunnittelun perusteella avaamme taajuusalueita mm. uusille käyttötarkoituksille ja vapautamme radiolaitteiden käyttöjä luvasta. Taajuusalueittain tehokasta ja toimivaa käyttöä turvaamme radiolupiin liittyvällä tapauskohtaisella taajuussuunnittelulla.

Koska radiotaajuudet eivät pysähdy rajoille, sovimme taajuuksien käytöstä myös kansainvälisesti. Useimmiten taajuuskaistojen yhtenäinen käyttö kansainvälisellä tasolla on edellytyksenä myös laitteiden massamarkkinan synnylle, minkä vuoksi kansainvälisesti pyritään löytämään taajuusalueittain pitkälti yhteneviä käyttöjä. Tavoitteena ovat vähintään keskenään yhteensopivat käyttötavat, jotta taajuuksien käyttö olisi sovittavissa myös raja-alueilla. Taajuuksien kansainvälinen yhteistyö ja taajuuksien käytöstä sopiminen rajat ylittävästi ovat edellytys myös taajuuksien tehokkaalle ja tasapuoliselle käytölle. Jos emme neuvottelisi ja sopisi taajuuksien käytöstä naapurimaidemme kanssa, olisi täysin mahdollinen skenaario, että esimerkiksi laajakaistaverkoissa pystyisimme käyttämään älylaitteitamme vain pienessä osassa maatamme.

Vaikutamme kansainvälisillä areenoilla radiotaajuuksien käyttöä koskevaan päätöksentekoon, jotta päätökset tukisivat kansallisia tavoitteitamme sekä radiotaajuuksien käyttäjien tarpeita. Pyrimme minimoimaan sääntelyä sekä vaikuttamaan siihen, että taajuuksien käytön ehdot olisivat mahdollisimman joustavia, jolloin pystymme sujuvammin mahdollistamaan myös kehityksen mukanaan tuomat uudet taajuuksien käyttökohteet.

Egyptin Sharm el-Sheikhissä on parhaillaan käynnissä Maailman radioviestintäkonferenssi WRC (Ulkoinen linkki), jossa päätetään radiotaajuuksien käytöstä tulevaisuudessa.

Kirjoittaja

Suvi Juurakko-Lehikoinen toimii Traficomissa yksikön päällikkönä ja innostuu taajuuksien luomista mahdollisuuksista niin töissä kuin vapaa-aikanaankin.  

Jatketaan keskustelua Twitterissä @l_suvi (Ulkoinen linkki)

#taajuudet (Ulkoinen linkki)

#yhteistyö (Ulkoinen linkki)

#WRC19 (Ulkoinen linkki)

#ITUWRC (Ulkoinen linkki)

Päivitetty