Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Maailman radioviestintäkonferenssi käynnistyy 28. lokakuuta Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Tapahtumassa päätetään radiotaajuuksien käytöstä tulevaisuudessa. WRC:n (World Radiocommunication Conference) tavoitteena on tehostaa radiotaajuuksien käyttöä ja mahdollistaa uudenlaisia palveluita. Suomi on mukana tekemässä päätöksiä, jotka vaikuttavat globaalisti tulevaisuuden viestintäpalveluihin.

Yhteiskuntamme palvelut perustuvat yhä useammin langattomiin yhteyksiin. Esimerkiksi älyliikennejärjestelmät, etätyö ja -opiskelu, älyterveydenhuolto sekä automaatio vievät kohti kestävän kehityksen tavoitteita. Ympäristön ja ilmastonmuutosten seurannassa satelliittiliikenne tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Kaikkeen tähän tarvitaan radiotaajuuksia.

Suomen tavoite: palveluiden kehitys, yritys- ja tutkimustoiminnan kasvu

"Suomen tavoitteena konferenssin neuvotteluissa on hakea uusia taajuusalueita 5G-teknologian käyttöön. Lisäkapasiteetilla ja laajakaistan kasvulla mahdollistamme uudet palvelut ja uuden liiketoiminnan", sanoo liikenne- ja viestintäpolitiikan korkean tason edustaja Mikael Nyberg liikenne- ja viestintäministeriöstä. Nyberg johtaa Suomen delegaatiota.

"5G tuo meille esimerkiksi tehokkaan datan hyödyntämisen kuluttajapalveluissa sekä mediasisältöjen sujuvan jakamisen mobiiliverkossa, samoin prosessien ja laitteiden ohjaamisen teollisuudessa sekä logistiikassa. Uusi teknologia toimii myös pohjana älykaupunkien ja -terveydenhoidon palveluille", visioi Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa. "Lisäksi tulevaisuuden liikennejärjestelmä sekä liikenteen automaatio maalla, merellä ja ilmassa tarvitsevat nopeita, luotettavia ja toimintavarmoja viestintäyhteyksiä."

Tavoitteena on saada lisää taajuuskaistaa satelliittijärjestelmien käyttöön, jotta avaruustoiminnan edellytykset paranevat Suomessa ja voi syntyä uudenlaista yritystoimintaa. Lisäksi halutaan tukea suomalaisten satelliittitoimijoiden toimintaa sekä alan tutkimusta Suomessa. 

Konferenssissa neuvotellaan myös langattomien lähiverkkojen käyttöedellytyksien parantamisesta 5‒6 gigahertsin taajuuksilla. Tavoitteena on saada nykyistä nopeampia ja laadukkaampia yhteyksiä esimerkiksi koteihin ja työpaikoille. 

Lisäksi tavoitteena on ilma-alusten seurantajärjestelmien parantaminen niin, että hätätilanteiden pelastustoimenpiteet nopeutuvat. Merenkulun turvallisuutta puolestaan parannetaan laajentamalla alusten tunnistejärjestelmää myös muihin kohteisiin, jotta muun muassa pinnan alla olevat esineet havaitaan nykyistä paremmin.

Radioviestintäkonferenssin asialistalla on muun muassa

  • Radioviestinnän sääntelyn muokkaaminen edistämään nopeaa tieto- ja viestintäteknologian kehitystä. Tämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia langattomille palveluille, mukaan lukien merenkulku ja ilmailu sekä radiotaajuuksien tieteellinen käyttö liittyen ympäristöön, ilmatieteeseen, ilmastoon ja katastrofeihin varautumiseen.
  • Satelliittien ratapaikkojen ja niihin liittyvien radiotaajuusresurssien hallinnointi, muun muassa Suomessakin nopeasti kasvavan piensatelliittitoiminnan edistämiseksi ja toisaalta kokonaan uudentyyppisen satelliittiliiketoiminnan tueksi.
  • 5G-mobiiliteknologian verkkoihin, laitteisiin sekä palveluihin liittyvät taajuusasiat. 
  • Seuraavan radioviestintäkonferenssin (WRC-23) asialistan valmistelu, jossa mukana muun muassa 470‒960 MHz taajuusalueen tuleva käyttö. 

Suomen valtuuskunnassa monipuolinen edustus

Suomen asioita konferenssissa ajavat liikenne- ja viestintäministeriön sekä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asiantuntijat. Mukana on myös Puolustusvoimien, Nokia Networksin, Digitan, Ylen, Telian ja Suomen Radioamatööriliiton edustajia. 

Kolmen tai neljän vuoden välein järjestettävä maailman radioviestintäkonferenssi on tänä vuonna Egyptissä 28.10.–22.11.2019. Tapahtumaan osallistuu lähes 3500 eri delegaatioiden jäsentä yli 190 maasta. Lisäksi kokouksen päätöksiä seuraa lähes 300 kansainvälisten organisaatioiden, laitevalmistajien, verkko-operaattoreiden sekä teollisuuden edustajaa eri maista. Tapahtuman järjestää kansainvälinen televiestintäliitto (ITU, International Telecommunication Union). 

Lisätietoja

Viestintäneuvos Kaisa Laitinen, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 040 772 7643, etunimi.sukunimi(at)lvm.fi, Twitter @kaisa_laitinen

Johtava asiantuntija Pasi Toivonen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 0295 390 463, etunimi.sukunimi(at)traficom.fi, @UMTS900

Kehityspäällikkö Tapio Penkkala, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 0295 390 434, etunimi.sukunimi(at)traficom.fi, Twitter @penkkalatapio