Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Suomalainen 5G-innovointikyky on Euroopan kärkeä – nostetaan se esiin myös liiketoiminnassa

Kirsi Karlamaa, Traficomin pääjohtaja

Suomi tunnetaan kansainvälisesti yhtenä vahvimmista mobiiliverkkojen ja -teknologian edelläkävijöistä. Meille suomalaisille ovat tuttuja kaikki edeltäneet matkaviestinteknologiat – niin 2G, 3G kuin 4G:kin.

Kehittyvien teknologioiden avulla meidän kaikkien arki on ollut entistä sujuvampaa, ei pelkästään datankäytön suhteen, vaan myös yhteiskuntaan rakennettujen erilaisten viestintäinfran ratkaisujen tai vaikkapa liikkumispalveluiden saumattomuuden edistämisen kautta.

Dynaamisuus 5G-verkkojen ytimessä – reaaliaikaisuutta ja teknologiriippumattomuutta

Tulevaisuudessa 5G-teknologissa on kyse suuresta tiikerinloikasta täysin erilaiseen alustaan ja reaaliaikaisen datan mullistaviin liiketoimintamalleihin. 5G-teknologia tuo mukanaan uusia palvelumahdollisuuksia loppukäyttäjille ja uusia liiketoimintamalleja yrityksille, mutta myös merkittäviä muutoksia itse verkkoihinkin.

5G-verkot eivät ole enää staattisia verkkoja, joissa jokainen komponentti on suunniteltu erikseen, vaan ne ovat dynaamisia ja niiden tulee mukautua reaaliaikaisesti kysynnän mukaan. IT-järjestelmien tuttu virtualisointi tulee korvaamaan laiteratkaisuja matkapuhelinverkoissa.

5G-teknologiassa verkko ja palvelut sitoutuvat kiinteämmin yhteen, ja esim. virtualisointikerroksen päällä voi toimia useiden eri toimittajien teknologioita ja palveluita. Verkot laajenevat entuudestaan ja verkkojen kokonaisturvallisuudesta huolehtiminen on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Huikeat mahdollisuudet uusille palveluille

Järjestämässämme Suomi 5G kärkimaaksi -seminaarissa (Ulkoinen linkki) viime torstaina kuulimme ennusteita 5G-verkon kyvykkyyksistä sekä menestystarinoita suomalaisten yritysten kokeiluista ja innovaatioista. Tutkimus- ja konsultointiyhtiö Gartner nosti esiin ennusteen siitä, että nykyinen 4G-verkko on 5G-verkon pahin kilpailija, sillä 4G on saanut ominaisuuksia, joita alun perin ajateltiin 5G-verkolle. Tästä huolimatta ennustetaan, että jo ensi vuonna kaupallisia 5G-verkkoja olisi noin 70 operaattorilla ja vuonna 2023 muun muassa Yhdysvaltojen, Kiinan ja Australian väestöstä 90 % olisi jo 5G-verkkojen piirissä.

5G-verkon huikea kyvykkyys perustuu siihen, että sen ominaisuuksiin voidaan yhdistää muita kehittyneitä teknologioita. 5G-verkon lyhyitä viiveitä tehostaa reunalaskenta, erikoistumisen tarpeita tukee verkon viipalointi, tekoäly voidaan ottaa mukaan tehostamaan videoanalytiikkaa ja datan keräämiseen valjastaa lukemattomia verkkoa hyödyntäviä sensoreita. Nämä antavat hyvät eväät kehittää palveluita, joista emme vielä edes tiedä.

5G-innovointiblogin kuva

Kokeiluissa dronetoimintaa, älysähköverkkoja, teollisuuden automaatiota ja terveyssektorin tarpeita

Parasta antia 5G-ekosysteemeissä ovat oikeat kokeilujen tulokset. Ilmailu digitalisoituu vahvasti ja muun muassa suomalais-virolaisessa GOF U-space hankkeessa lennätettiin ensimmäistä kertaa drone Tallinnasta Helsinkiin. 5G-verkkojen varassa dronetoiminta ulottuu esimerkiksi etätunnistamiseen, pakettien toimittamiseen ja dronesään kehittämiseen.

Perinteisten yksityisten radioverkkojen kaltaisten paikallisten 5G-verkkojen tarve näyttäisi olevan nyt kehittymässä. 5G-verkot mahdollistavat myös älysähköverkon laaja-alaisen valvonnan ja monitoroinnin. Tarkka tilannekuva varmistaa älysähköverkon optimaalista käyttöä ja auttaa poikkeustilanteiden hallinnassa.

Teollisuuden automatisaatiossa on myös massiivisia tarpeita 5G-teknologialle sekä logistiikassa että laadunvalvonnassa. Tarve ulottuu myös terveyssektorille, jonne toivotaan uusia sovelluksia ja palveluita 5G-teknologian avulla.

Oletko sinä 5G-innovointikisan yllättäjä?

Näistä lähtökohdista meillä suomalaisilla olisi erinomaiset mahdollisuudet kehittyä 5G-teknologian kärkimaaksi siten, että kaikkien innovatiivisin liiketoiminta tulee Suomesta!

Tätä tavoitetta tukemaan etsimme innovaatiokisalla 5G-yllättäjää (Ulkoinen linkki), sillä toivomme entistä enemmän näkyvyyttä suomalaiselle osaamiselle ja yhteistyölle. Tutustu kisaan, sen näkyviin palkintoihin ja ilmoittaudu mukaan (Ulkoinen linkki).

Kirjoittaja

Kirsi Karlamaa on Traficomin pääjohtaja, joka tukee innolla suomalaisen 5G-osaamisen viemistä Eurooppaan.

Jatketaan keskustelua Twitterissä: @KirsiKarla (Ulkoinen linkki)

#5G (Ulkoinen linkki)

#5Ginnovaatiokisa (Ulkoinen linkki)

#5Gkärkimaaksi (Ulkoinen linkki)

Päivitetty