5G Momentum -ekosysteemi vie Suomea kärkimaaksi

kuva

5G-innovaatiokisa etsii huippuosaamista Suomesta

5G Momentum -ekosysteemi vie Suomea 5G-kärkimaaksi verkostojen, yhteistyön – ja positiivisen kilpailun avulla. 5G-innovaatiokisan tavoitteena on saada Suomen 5G-osaamista ja -palvelukehitystä näkyviin Suomessa ja kansainvälisesti. Näin vauhditamme palveluiden ja liiketoiminnan kehitystä.
Kuva

5G Momentum vauhdittaa uusia kokeiluja ja ratkaisuja

5G Momentum on vuonna 2018 perustettu ekosysteemi, jonka tavoitteena on, että Suomesta tulee 5G-teknologian kärkimaa. Ekosysteemi edistää 5G-palvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa luomalla uudenlainen yhteistyöverkosto 5G-kokeilutoimintaan. Kokeilujen avulla pyritään edistämään 5G-teknologiaan pohjautuvia uusi palveluita ja innovaatioita. Tavoitteena on myös tunnistaa toimintaympäristöön liittyviä haasteita ja tehdä suomalaista osaamista näkyväksi. 5G Momentumin toiminnasta vastaavat Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluvat virastot: hanketta koordinoivan Traficomin lisäksi mukana ovat Ilmatieteen laitos ja Väylävirasto.
Kuva

Miksi 5G:n aika on nyt?

5G-teknologia mahdollistaa uudet palvelut ja ratkaisut useille sektoreille kuten teollisuuteen, terveydenhuoltoon ja liikenteeseen. Se tuo meille tehokkuutta, valtavan kapasiteetin siirtää dataa edullisesti ja lähes reaaliaikaisen tiedonsiirron. Reaaliaikaisuus mahdollistaa lukuisia mahdollisuuksia rakentaa räätälöityjä palveluita robotiikan, tekoälyn tai lisätyn todellisuuden tarpeisiin.
Kuva

Kaipaako 5G-kehitysideasi sparrausta? Liity 5G Momentum -ekosysteemiin!

Haluatko tietää lisää 5G-teknologioiden mahdollistamasta palvelukehityksestä? Oletko kiinnostunut tutustumaan muihin 5G-toimijoihin ja verkostoitumaan yli toimialarajojen? Liittymällä yhteistyöverkostomme jäseneksi liityt 5G-teknologioiden kehittämisestä kiinnostuneiden jäsenten joukkoon. Järjestämme vuosittain 5G-aiheisia tilaisuuksia, joihin verkostojäsenemme ovat tervetulleita. Saat lisätietoa liittymisestä laittamalla viestiä sähköpostiosoitteeseen 5GMomentum[at]traficom.fi.
Kuva

Verkostotilaisuudet ja työpajat

Järjestämme verkostotilaisuuksia ja työpajoja verkostomme jäsenille. Syksylle 2019 on suunnitteilla verkostotilaisuuksia mm. aiheista 5G:n hyödyt teollisuudelle ja 5G:n hyödyt terveydenhuollolle.
Kuva

Radiolupien myöntäminen 5G-testikäyttöön

Traficomilta voi hakea määräaikaista radiolupaa testi-, tutkimus- ja koekäyttöön TTO-verkoista, joita on Espoossa, Tampereella ja Oulussa. (TTO, tutkimus, tuotekehitys, opetus). 5G-lupia voidaan myöntää 3410-3800 MHz sekä yli 24 GHz taajuuskaistoille. Maantieteellisille alueille, joille ei ole varattu testitaajuuksia valtioneuvoston asetuksessa 917/2018, voidaan myöntää lupia testaamiseen ainoastaan, jos operaattorilta/operaattoreilta saadaan suostumus luvan myöntämiseen.
Kuva

5G Suomen testiverkkoekosysteemi (5GTNF)

5G Test Network Finland (5GTNF) -ekosysteemin tavoitteena on toimia laboratorioissa käytettävien testiympäristöjen ja kaupallisten verkkojen välimaastossa: tarjota testaus- ja demotukea ja räätälöityä testausympäristöä sekä tietoliikenneteollisuuden että tietoliikenteen soveltajien tarpeisiin.
Kuva

Ota yhteyttä 5G Momentum tiimiin

Autamme mielellämme mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Laita meille viestiä 5GMomentum[at]traficom.fi.
Kuva
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on kartoittanut 5G-teknologiaan liittyviä riskejä ja selvittänyt sen mukanaan tuomia muutoksia kyberturvallisuuskentässä. Kartoitustyön tavoitteena on ollut y...
5G-verkon ensimmäisen sukupolven kaupallinen leviäminen on käynnistynyt. Samanaikaisesti kasvaa 5G- evoluution ja sitä seuraavan sukupolven tuotekehitys-, tekoäly- ja kyberturvallisuuskonseptien hy...
Edistämme digitalisaatiota ja norminpurkua avaamalla uusia taajuuskaistoja digitaalisten viestintäpalveluiden käyttöön ja vapauttamalla radiolähettimiä luvanvaraisuudesta.