Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

5G Momentum -ekosysteemi vie Suomea kärkimaaksi

kuva

Suomalaisen 5G-toiminnan esittelyvideo

Katso suomalaisen 5G-toiminnan esittelyvideo youtubesta

5G-innovaatiokisan voitto Port Oulu Smarter -digitalisaatiohankeelle

5G-innovaatiokisassa etsittiin suomalaista 5G-osaamista, joka mahdollistaa uusia 5G-palveluita tai uutta lisäarvoa jo olemassa oleville tuotteille ja palveluille. Voittaja on innovatiivinen, ison potentiaalin skaalautuva Port Oulu Smarter -digitalisaatiohanke. Kunniamaininnan saivat LuxTurrim5G-ekosysteemi näkyvyyden tuomisesta 5G:lle sekä kekseliäs idea lääketieteen 5G-etäkonsultaatiosta tai -ryhmäopetuksesta Remote Medical Expertise.
Kuva

5G Momentum vauhdittaa uusia kokeiluja ja ratkaisuja

5G Momentum on vuonna 2018 perustettu ekosysteemi, jonka tavoitteena on, että Suomesta tulee 5G-teknologian kärkimaa. Ekosysteemi edistää 5G-palvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa luomalla uudenlainen yhteistyöverkosto 5G-kokeilutoimintaan. Kokeilujen avulla pyritään edistämään 5G-teknologiaan pohjautuvia uusi palveluita ja innovaatioita. Tavoitteena on myös tunnistaa toimintaympäristöön liittyviä haasteita ja tehdä suomalaista osaamista näkyväksi. 5G Momentumin toiminnasta vastaavat Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluvat virastot: hanketta koordinoivan Traficomin lisäksi mukana ovat Ilmatieteen laitos ja Väylävirasto.
Kuva

Miksi 5G:n aika on nyt?

5G-teknologia mahdollistaa uudet palvelut ja ratkaisut useille sektoreille kuten teollisuuteen, terveydenhuoltoon ja liikenteeseen. Se tuo meille tehokkuutta, valtavan kapasiteetin siirtää dataa edullisesti ja lähes reaaliaikaisen tiedonsiirron. Reaaliaikaisuus mahdollistaa lukuisia mahdollisuuksia rakentaa räätälöityjä palveluita robotiikan, tekoälyn tai lisätyn todellisuuden tarpeisiin.
Kuva

Kaipaako 5G-kehitysideasi sparrausta? Liity 5G Momentum -ekosysteemiin!

Haluatko tietää lisää 5G-teknologioiden mahdollistamasta palvelukehityksestä? Oletko kiinnostunut tutustumaan muihin 5G-toimijoihin ja verkostoitumaan yli toimialarajojen? Liittymällä yhteistyöverkostomme jäseneksi liityt 5G-teknologioiden kehittämisestä kiinnostuneiden jäsenten joukkoon. Järjestämme vuosittain 5G-aiheisia tilaisuuksia, joihin verkostojäsenemme ovat tervetulleita. Saat lisätietoa liittymisestä laittamalla viestiä sähköpostiosoitteeseen 5GMomentum[at]traficom.fi.
Kuva

Radiolupien myöntäminen 5G-testikäyttöön

Traficomilta voi hakea määräaikaista radiolupaa testi-, tutkimus- ja koekäyttöön TTO-verkoista, joita on Espoossa, Tampereella ja Oulussa. (TTO, tutkimus, tuotekehitys, opetus). 5G-lupia voidaan myöntää 3410-3800 MHz sekä yli 24 GHz taajuuskaistoille. Maantieteellisille alueille, joille ei ole varattu testitaajuuksia valtioneuvoston asetuksessa 917/2018, voidaan myöntää lupia testaamiseen ainoastaan, jos operaattorilta/operaattoreilta saadaan suostumus luvan myöntämiseen.
Kuva radiomastosta

5G Suomen testiverkkoekosysteemi (5GTNF)

5G Test Network Finland (5GTNF) -ekosysteemin tavoitteena on toimia laboratorioissa käytettävien testiympäristöjen ja kaupallisten verkkojen välimaastossa: tarjota testaus- ja demotukea ja räätälöityä testausympäristöä sekä tietoliikenneteollisuuden että tietoliikenteen soveltajien tarpeisiin.
Kuva

Ota yhteyttä 5G Momentum tiimiin

Autamme mielellämme mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Laita meille viestiä 5GMomentum[at]traficom.fi.
Tiimikuva
Nopea laajakaista -hanke on loppusuoralla, mutta rakentamisen tukeminen kuitenkin jatkuu, kun lisärahoitusta myönnettiin uudelle tukihankkeelle 5 miljoonaa euroa. Uudessa tukihankkeessa ovat nyt mu...
Puheluiden kestot pitenivät keväällä sekä kiinteässä että matkaviestinverkossa samaan aikaan kun suuri osa suomalaisista siirtyi etätöihin ja opiskelemaan kotiseinien sisäpuolelle. Myös verkossa si...
Digitalisoituva yhteiskuntamme tarvitsee yhä nopeampia ja laadukkaampia viestintäyhteyksiä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom edistää digitalisaatiota ja norminpurkua avaamalla uusia taajuuska...

5G-taajuuksien huutokauppa päättynyt

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämä 26 GHz:n taajuushuutokauppa on päättynyt 8.6.2020 klo 11.40. Huutokaupattavana oli kolme 800 megahertsin taajuuskaistaa.