Miksi 5G:n aika on nyt?

Varmistaaksemme edistykselliset sähköiset palvelut koko yhteiskunnalle vuonna 2018 on julkaistu "Suomi tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi - Digitaalisen infrastruktuurin strategia 2025" (Ulkoinen linkki). Se sisältää toimenpiteitä 5G:n käyttöönoton edistämiseksi. 

5G-verkkojen kehittyminen nopeuttaa käyttäjien yhteyksiä, toimii alustana ja mahdollistaa toimivia ja nopeampia viestintäyhteyksiä uusien palveluiden kuten tekoälysovellusten käyttöön. Digitaalinen infrastruktuurin kehittyminen tukee automaation, robotisaation ja reaaliaikaisen datatalouden hyödyntämistä ja siten edistää muun muassa terveydenhuollon, median, koulutuksen sekä liikenteen seuraavien vaiheiden kehitystä. 

5G:n hyödyt

  • Langattoman laajakaistan nopeus kymmenkertaistuu, 500 Mbps - 1 Gbps tulee mahdolliseksi tavalliselle käyttäjälle
  • Esineiden internet: tulevaisuudessa verkkoon voi kytkeä valtava määrän IoT-laitteita, kuten edullisia sensoreita, joiden akku voi kestää vuosia, jopa 10 vuotta
  • Luotettavuus ja erittäin lyhyt viive mahdollistavat muun muassa etäohjauksen ja automatisaation
  • Verkkopalvelu voidaan räätälöidä käyttötarpeen mukaan, esimerkiksi luotettavuus voi olla tärkeämpi kuin nopeus

5G-taajuudet 3,5 GHz:n taajuusalueella on huutokaupattu vuonna 2018 ja ensimmäisiä kaupallisia 5G-tuotteita odotetaan markkinoille jo vuoden 2019 aikana. Taajuushuutokauppa oli konkreettinen askel kohti maailman edistyneintä digiyhteiskuntaa.

Lisätietoja 3,5 GHz:n taajuushuutokaupasta ja sen tuloksista (Ulkoinen linkki) 

5G:n tietopaketit