Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Miksi 5G:n aika on nyt?

Varmistaaksemme edistykselliset sähköiset palvelut koko yhteiskunnalle vuonna 2018 on julkaistu "Suomi tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi - Digitaalisen infrastruktuurin strategia 2025" (Ulkoinen linkki). Se sisältää toimenpiteitä 5G:n käyttöönoton edistämiseksi. 

5G-verkkojen kehittyminen nopeuttaa käyttäjien yhteyksiä, toimii alustana ja mahdollistaa toimivia ja nopeampia viestintäyhteyksiä uusien palveluiden kuten tekoälysovellusten käyttöön. Digitaalinen infrastruktuurin kehittyminen tukee automaation, robotisaation ja reaaliaikaisen datatalouden hyödyntämistä ja siten edistää muun muassa terveydenhuollon, median, koulutuksen sekä liikenteen seuraavien vaiheiden kehitystä. 

5G:n hyödyt

  • Langattoman laajakaistan nopeus kymmenkertaistuu, 500 Mbps - 1 Gbps tulee mahdolliseksi tavalliselle käyttäjälle
  • Esineiden internet: verkkoon voi kytkeä valtavan määrän IoT-laitteita, kuten edullisia sensoreita, joiden akku voi kestää vuosia, jopa 10 vuotta
  • Luotettavuus ja erittäin lyhyt viive mahdollistavat muun muassa etäohjauksen ja automatisaation
  • Verkkopalvelu voidaan räätälöidä käyttötarpeen mukaan, esimerkiksi luotettavuus voi olla tärkeämpi kuin nopeus

5G-taajuudet 3,5 GHz:n taajuusalueella on huutokaupattu vuonna 2018 ja kaupallinen 5G-toiminta aloitetiin 2019. Tämä taajuushuutokauppa oli konkreettinen askel kohti maailman edistyneintä digiyhteiskuntaa. 5G-verkkojen käyttöön tarkoitettu 26 GHz:n taajuuskaista huutokaupataan kesällä 2020. 

Lisätietoja 3,5 GHz:n taajuushuutokaupasta ja sen tuloksista (Ulkoinen linkki) 

Lisätietoja 26 GHz:n taajuushuutokaupasta ja sen tuloksista (Ulkoinen linkki)

5G:n tietopaketit

5G Suomessa

5G Momentumin esittelydiat suomeksi englanniksi

Rahoitusmahdollisuuksia 5G kokeiluille, Business Finland, Finnvera, IoT-työpaja

Traficomin selvitys 5G:n kyberturvallisuudesta

5G:n etenemisen seuranta EU-maissa

5G yhteistyö-ekosysteemien esittelyjä

5G podcastit

Suomi liikkeessä -podcastien 5G-sarjassa keskustellaan siitä, mitä uusien 5G-viestintäverkkojen korkea kapasiteetti, nopeat yhteydet ja lyhyet viiveet merkitsevät eri aloille ja kuluttajille. Miten 5G muuttaa viihdettä, mediaa, liikennettä, terveysteknologiaa, älykaupunkeja ja teollisuutta. 5G-sarja julkaistaan Apple Podcasteissa ja Spotifyssa. Linkit löytyvät myös Traficomin verkkosivuilta (Ulkoinen linkki).Podcastien julkaisuajankohdat ja linkit:

5G-tietoa: