Reformen av förarexamen som trädde i kraft i juli 2018 ökade andelen som utnyttjar undervisning med undervisningstillstånd bland dem som tar körkort. I examen krävs en mer övergripande körskicklighet, vilket även syns i andelen som blir godkända på första försöket.
Tillståndspraxis för undervisningstillstånd har blivit enklare och det syns i form av en ökning av antalet undervisningstillstånd. År 2018 beviljades totalt cirka 27 500 undervisningstillstånd medan motsvarande antal år 2017 var cirka 16 000.
År 2018 var 22 procent av dem som godkändes i körprovet för personbil, dvs. kategori B, undervisningstillståndelever. Totalt 11 800 undervisningstillståndelever blev godkända i körprovet för personbil, vilket är 5 procent fler än året innan.

”Det är fint att så många valt att använda sig av undervisning med undervisningstillstånd. Ett av reformens syften var att göra det möjligt att skaffa körkort på olika sätt och vi tror också att många utnyttjar undervisning med undervisningstillstånd parallellt med bilskoleundervisning”, säger avdelningschef Kimmo Pylväs.
”Anledningen till lagändringen var att göra nya förare bättre förberedda innan de ger sig ut i trafiken. I den nya förarexamen läggs större vikt vid en mer övergripande körskicklighet och man fäster inte längre uppmärksamheten vid enskilda fel på samma sätt som tidigare. Att kombinera olika undervisningsmodeller stöder säkert detta”, fortsätter Pylväs.
Färre tog körkort för personbil, undervisningstillståndselever klarade det oftare på första försöket
År 2018 utfördes cirka 56 700 godkända körprov för körkort för personbil, vilket är 6 procent färre än år 2017. Minskningen är störst efter lagreformen: i juli–december utfördes 13 procent färre godkända körprov för personbil än under motsvarande period 2017.
”I statistiken syns säkert att många väntat på körkortsreformen och att många också ville slutföra en redan påbörjad undervisning under juni enligt de gamla bestämmelserna. I juni syntes detta även som en rush vid de ställen som tar emot förarexamen”, berättar sakkunnig Marjo Immonen.
År 2018 klarade 64 procent av examinanderna körprovet på första försöket. Tidigare år har de som tagit körkort via bilskola oftare klarat körprovet på första försöket jämfört med undervisningstillståndselever. Efter lagändringen har situationen förändrats och i juli–december 2018 klarade 61 procent av bilskoleeleverna körprovet på första försöket medan motsvarande siffra för undervisningstillståndseleverna var 70 procent.

Förändringar i teoriprovet syns också i andelen som klarat provet. I juli–december blev 77 procent godkända i teoriprovet, medan denna siffra tidigare låg på nästan 90 procent. För undervisningstillståndselever var denna siffra 78 procent och för bilskoleelever 76 procent.
”Syftet med att utveckla teoriprovet var att bättre än tidigare testa examinandernas förståelse av trafiksituationer och hur de uppfattar risker för ifrågavarande körkortskategori. Provfrågorna handlar dels om grundläggande trafikregler, dels om typiska specialfall för den ifrågavarande kategorin”, berättar Immonen.
Antalet körprov för motorcykel och lastbil ökade, mopedproven minskade

Antalet godkända körprov för motorcykel ökade 3 procent jämfört med året innan och körproven för lastbil 8 procent. Däremot sjönk antalet godkända manöverprov för moped med 12 procent.
I juli–december 2018 klarade 88 procent manöverprovet för moped på första försöket, medan motsvarande för januari–juni och år 2017 var 97 procent. 90 procent av de som tagit körkort i bilskola och 75 procent av undervisningstillståndseleverna klarade manöverprovet på första försöket.
”I manöverprovet för moped infördes en ny, något mer krävande kurvkörningsuppgift som infördes i motorcykelprovet i våras. Detta har i viss mån påverkat andelen godkända i proven. För att bli godkänd i uppgiften krävs att man behärskar rätt körteknik i kurvor. Detta kräver också specialkompetens av läraren, vilket säkert syns i bilskolornas godkännandeprocent”, berättar Immonen.
Reformen av teoriprovet för lastbil syns tydligt i siffrorna för juli–december. Efter lagändringen blev 64 procent godkända på första försöket i teoriprovet för kategori C, medan denna siffra tidigare har varit över 90 procent.
”Som ett nytt element i teoriproven för tunga kategorier infördes bildfrågor som också används i teoriproven för lättare kategorier. Bildfrågorna testar mycket exakt särdragen för fordonskategorin i fråga, som till exempel trafikmärkens exakta betydelse och hur branschens behov ser ut i dagsläget. Dessa frågor har visat sig nödvändiga, men samtidigt mer utmanande”, summerar Immonen.
Mer information:
Statistik över kör- och teoriprov
avdelningschef Kimmo Pylväs, tfn 029 534 5798, kimmo.pylvas(at)traficom.fi
sakkunnig Marjo Immonen, tfn 029 534 5588, marjo.immonen(at)traficom.fi, Twitter @ImmonMar
specialsakkunnig Ari Väisänen, tfn 029 534 6177, ari.vaisanen(at)traficom.fi (statistik)