Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Antalet vattenfarkoster i registret ökar – båtar byter ägare allt oftare

Båtliv har blivit mer populärt under coronatiden, vilket också syns i Transport- och kommunikationsverket Traficoms trafik- och transportregister i form av ett ökat antal vattenfarkoster. I början av 2022 fanns totalt 231 599 vattenfarkoster i registret. Antalet båtar i registret ökas genom försäljning av nya båtar och import av begagnade båtar. Den vanligaste typen av vattenfarkost är en motorbåt, men även vattenskotrar är fortsatt populära. Via Traficoms e-tjänster kan man enkelt registrera en vattenfarkost elektroniskt.

Den vanligaste typen av vattenfarkost är en motorbåt. 88 procent av alla vattenfarkoster i registret är motorbåtar. Även om ganska få segelbåtar har sålts under de senaste åren, är segelbåt den näst vanligaste båttypen i registret. Vattenskotrarnas popularitet har ökat kraftigt, och deras andel av de nya sålda vattenfarkosterna är ungefär en fjärdedel.

”Vattenskotrarnas andel av alla registrerade vattenfarkoster har också ökat, och för närvarande är de den tredje vanligaste typen av vattenfarkost i registret. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt finns det snart lika många vattenskotrar som segelbåtar i sjötrafiken”, berättar Mika Idman, specialsakkunnig.

Flest båtar registreras i Nyland och Egentliga Finland – begagnade båtar importeras främst från Sverige

I Finland har flest båtar registrerats i Nyland och Egentliga Finland. Största delen av de registrerade segelbåtarna finns också i dessa landskap. I resten av det finländska fastlandet är vattenskotern efter motorbåten det näst populäraste fortskaffningsmedlet på vattnet.

Under 2021 har man i båtregistret börjat se noggrannare på från vilka länder båtar har importerats till Finland. Enligt registeruppgifterna importerades ca 350 begagnade båtar till Finland i fjol. Hälften av båtarna importerades från Sverige. Tiotals begagnade båtar importerades också från Estland, Tyskland, Nederländerna och Norge.   

Handeln med begagnade båtar är stark 

Ökningen av antalet registrerade båtar och det ökade intresset för båtliv har också ökat handeln med begagnade båtar. Antalet ägarbyten ökade i synnerhet år 2020, och förra året förblev antalet på en högre nivå än tidigare. 

”Jag bedömer att antalet registrerade ägarbyten beskriver utvecklingen av handelns volym ganska väl, även om de minsta båtarna saknas i registret”, säger Idman.

Registreringsskyldigheten för båtar gäller farkoster som är minst 5,5 meter långa eller har en motor på minst 15 kW (ca 20,4 hk).

Antalsmässigt är det motorbåtar som oftast byter ägare. Enligt statistiken byter omkring 10 procent av motor- och segelbåtarna ägare under ett år. Ägarbyten för vattenskotrar sker ofta i förhållande till deras totala antal i registret. Var fjärde vattenskoter bedöms byta ägare under ett år. Samma vattenfarkost kan byta ägare flera gånger under ett år. Första registreringar räknas inte med i antalet ägarbyten.

Via Traficoms e-tjänster kan man enkelt registrera sin vattenfarkost  

Via Traficoms e-tjänster kan man sköta nästan alla båtregistreringar elektroniskt oberoende av tid och plats. I tjänsten kan man kontrollera registeruppgifterna om sina egna vattenfarkoster utan kostnad och mot en avgift se tekniska uppgifter, motoruppgifter och ägaruppgifter om vilken vattenfarkost som helst som är registrerad i trafik- och transportregistret.  

Registeruppgifter över vattenfarkoster upprätthålls exempelvis för att förbättra säkerheten i sjötrafiken och för att underlätta planeringen av användning av vattenområden.  

Traficom erbjuder heltäckande myndighetstjänster för båtförare, från sjökort till radiotillstånd och från båtregistrering till olika behörighetsbrev och säkerhet i båtliv. 

Ytterligare information

Statistik över vattenfarkoster  (på finska)

E-tjänster: Tjänster för egen vattenfarkost (Extern länk)

Mer information om båtregistrering (Extern länk)

Mika Idman, specialsakkunnig, tfn 0295 345 222, mika.idman@traficom.fi (statistik)

Reetta Laine, specialsakkunnig, reetta.laine@traficom.fi, tfn 0295 345 434 (registrering av vattenfarkoster