Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Betaversionen av appen Autoilija som Transport- och kommunikationsverket Traficom tillhandahåller tas ur bruk den 3 februari 2020. Appen Autoilija innehöll även det digitala körkortet. Utifrån feedbacken på betaversionen kommer man att skapa en ny version av appen Autoilija. Den nya versionen grundar sig enbart på digital verifiering.

Appen Autoilija publicerades för testbruk första gången i december 2017. I maj 2019 öppnades en begränsad betaversion av appen och den har haft cirka 40 000 användare. Det har kommit in en mängd bra feedback och utmärkta förbättringsförslag från användare. 

 ”Vi har redan satt i gång arbetet för att skapa en ny version av det digitala körkortet. Den nya versionen är baserad på feedbacken på appens test- och betaversion och lämpar sig bättre för framtida behov. Det nya digitala körkortet och verifieringen av det kommer att grunda sig på QR-koder. Eftersom vi nu fokuserar på att skapa den nya versionen av appen Autoilija, kommer den nuvarande betaversionen att tas ur bruk i början av februari”, säger direktör Simo Karppinen från Traficom.

 Det digitala körkortet som ingår i appen Autoilija kan användas som vanligt på serviceställen tills appen tas ur bruk. När appen inte längre är tillgänglig kan de användare som laddat ner appen inte längre öppna appen efter övergångsperioden. Därefter ska man använda det traditionella körkortet för att till exempel påvisa sin körrätt. 

 Traficom strävar efter att publicera den nya betaversionen av appen Autoilija under 2020. ”Den kommande internationella standarden för digitala körkort grundar sig på digital verifiering. För att säkerställa att appen i fortsättningen även uppfyller kraven på internationell användning ville vi övergå till en lösning som helt och hållet grundar sig på digital verifiering”, säger Karppinen.  

Ytterligare information

Kundservice 029 534 5113 (vardagar kl. 8-16.15), asiakaspalvelu(at)traficom.fi