Är du på väg utomlands med bil? Beställ den tekniska delen av registreringsbeviset via den elektroniska tjänsten

Via Transport- och kommunikationsverket Traficoms tjänst Mina ärenden kan du beställa antingen bägge delarna av registreringsbeviset (både den tekniska delen och anmälningsdelen) eller bara den tekniska delen.

Fordonets ägare kan beställa bägge delarna av registreringsbeviset via tjänsten, medan en innehavare bara kan beställa den tekniska delen. Registreringsbeviset skickas per post inom cirka en vecka. Man måste identifiera sig för att kunna använda tjänsten. 

Numera behövs registreringsbeviset mer sällan

Man behöver inte längre ha med den tekniska delen av registreringsbeviset då man kör i Fastlandsfinland. Den tekniska delen behövs då man reser med ett fordon utomlands eller till Åland. 

Inte heller anmälningsdelen krävs för att göra  registreringsanmälningar, eftersom t.ex. en avställning av ett fordon kan göras via den elektroniska tjänsten eller genom att identifiera sig vid ett registreringsställe. Vid bilköp kan försäljaren, i stället för anmälningsdelen, överlämna ett avgiftsfritt certifikat som skapas i den elektroniska tjänsten till köparen och med vilket köparen kan registrera ägarbytet.

Hela beviset, dvs. både anmälningsdelen och den tekniska delen, krävs om fordonet säljs för registrering i utlandet eller på Åland.

Närmare uppgifter

Bekanta dig med tjänsten  

Registreringens kundtjänst: tfn 029 534 5100 (vardagar kl. 8–16.15)

Kommunikationens medietjänst: tfn 029 534 5648