Transport- och kommunikationsverket Traficom har valt säkerhet och driftssäkerhet som de viktigaste målen för spårtrafiksystemet. Inom delområdet säkerhet lyfts särskilt cybersäkerheten fram. Traficom ser det som viktigt att spårtrafiken bevaras och utvecklas som en konkurrenskraftig trafikform även i framtiden, och uppmuntrar till att testa och introducera nya verksamhetsmodeller och tekniska lösningar.
”Kontinuerlig utveckling av säkerhetsledningen och en god säkerhetskultur, verksamhetsstyrning baserad på risker och prestanda samt att aktörerna tar ansvar för säkerheten i sin verksamhet är hörnstenarna för säkerheten i den finländska spårtrafiken, även i detta föränderliga läge. Vi vill särskilt uppmärksamma helhetsutvecklingen av cybersäkerheten i järnvägssystemet”, berättar överdirektör Jarkko Saarimäki.
Traficom främjar och övervakar förverkligandet av säkerheten inom spårtrafiken och har utvecklat ett säkerhetsprogram för spårtrafiken för åren 2020–2022.
Säkerheten i spårtrafiken, bannätets skick och cybersäkerheten är fokusområden
Säkerhetsprogrammet för spårtrafiken fokuserar på helhetsmässig utveckling av säkerheten i spårtrafiken genom kontinuerlig utveckling av olika delområden. Man uppmärksammar proaktivt säkerhetsarbete, som är en hörnsten för säker verksamhet och säkerhetshantering.
Till de mest betydande förebyggande åtgärderna hör bland annat realistisk, etablerad och konsekvent säkerhetsledning, analys av den egna verksamheten och hantering av dess risker samt kontinuerlig utbildning. Traficom vill uppmuntra aktörerna till ett ännu mer omfattande samarbete i fråga om det proaktiva säkerhetsarbetet. I synnerhet skulle det vara bra att samarbeta kring användningen av prestandabaserad säkerhetsinformation.
”I programmet betonar vi att vi genom kommunikation och samarbete tillsammans kan bidra till att upprätthålla en god säkerhetsnivå inom spårtrafiken, och att vi genom tillsyn främjar bland annat säkerställandet av bannätets skick”, berättar Saarimäki.
”Även utveckling av driftssäkerheten och i synnerhet cybersäkerheten är områden som prioriteras i programmet, och de blir ännu viktigare när cybersäkerhetsriskerna ökar”, fortsätter Saarimäki.
Inom ramen för programmet har man också inlett flera utvecklingsprojekt för att förbättra driftssäkerheten och cybersäkerheten i spårtrafiksystemet.
Mer information:
Säkerhetsprogram för spårtrafiken 2020 (på svenska).
Kaisa Sainio, ledande sakkunnig, tfn 029 534 6837, kaisa.sainio(at)traficom.fi