Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Finländarna är nöjda med trafikens smidighet och förhållanden – man litar på hälsosäkerheten i kollektivtrafiken

Finländarna är i huvudsak nöjda med trafikens smidighet och förhållanden. Detta framgår av Transport- och kommunikationsverket Traficoms undersökning om medborgarnas nöjdhet med transportsystemet och resekedjorna 2021. Kollektivtrafiken samt cykelrutter och förhållandena för cykling lyftes fram som utvecklingsobjekt. Användarnas tillit till kollektivtrafikens hälsosäkerhet är stark. Undersökningen genomförs vartannat år och resultaten används för planering av transportsystemet och uppföljning av trafiken på både nationell och regional nivå.

Enkätens resultat visar att medborgarna i allmänhet är nöjda med resornas funktion och säkerhet: 73 % av dem som besvarade enkäten var nöjda eller mycket nöjda. Medelvärdet för nöjdheten var 3,75 på skalan 1–5. I huvudstadsregionen ligger nöjdheten med resornas funktion och säkerhet i allmänhet på en bättre nivå än i övriga Finland. De mest missnöjda medborgarna bor i små kommuner med under 20 000 invånare som ligger utanför större stadsregioner.

Även nöjdheten med servicenivåfaktorer som berör resor kring arbete, studier och fritid var störst i huvudstadsregionen, medan de lägsta betygen gavs i små kommuner. Till servicenivåfaktorerna hör exempelvis resornas förutsebarhet, trafiksäkerheten och vägarnas skick. Nöjdheten med längre resor på över 100 kilometer är störst i huvudstadsregionen samt i Tammerfors, Åbo och Uleåborgs stadsregioner.

Angående resor som görs på orten där man själv bor påverkas valen av färdsätt främst av lätthet samt möjligheten att fritt välja tidpunkten för resan. "Snabbhet, lätthet och miljövänlighet betonades något bland invånare i huvudstadsregionen jämfört med övriga Finland. I mindre kommuner och i stadsregioner upplever man oftare att det valda färdsättet är det enda möjliga alternativet", berättar specialsakkunnig Hanna Strömmer

Kollektivtrafiken samt rutter och förhållanden för cykling lyftes fram som utvecklingsobjekt, tilliten till kollektivtrafikens hälsosäkerhet är stark

I huvudsak är medborgarna nöjda med förhållandena för gång- och cykeltrafiken på den egna orten: förhållandena för gångtrafik fick vitsordet 3,80 och förhållandena för cykeltrafik 3,51. Mest nöjd med förhållandena för cykling är man i huvudstadsregionen och i de största stadsregionerna. Det som medborgarna är klart mest missnöjda med är vinterunderhållet av trafikleder. 

Kollektivtrafiktjänsterna på den egna orten fick vitsordet 3,10. Nöjdheten är störst i huvudstadsregionen. Missnöjdheten med kollektivtrafiktjänsterna har ökat i Tammerfors, Åbo och Uleåborgs stadsregioner, övriga Nyland och Riihimäkiregionen samt i stadsregioner med 20 000–40 000 invånare. 

"Nöjdheten med servicenivåfaktorerna för kollektivtrafik bland dem som använder kollektivtrafiken har legat på samma nivå som 2019 trots coronapandemin. Även användarnas tilltro till kollektivtrafikens hälsosäkerhet är stark", säger Strömmer. 

Som utvecklingsobjekt angående mobilitetstjänsterna och -möjligheterna på den egna orten lyftes oftast fram kollektivtrafiken samt cykelrutter och -förhållanden. Även lederna och förhållandena för fotgängare samt personbilstrafiken fick mer uppmärksamhet än tidigare. Utvecklingen av kollektivtrafiken betonas i huvudstadsregionen samt i övriga Nyland och Riihimäkiregionen. Personbilstrafiken och samåkning betonas i kommuner med under 20 000 invånare som ligger utanför stadsregioner.

Nöjdheten med taxitjänster har försämrats – korrigeringar har redan gjorts i lagstiftningen

Medborgarnas nöjdhet med taxitjänster har försämrats sedan 2019. Taxitjänsterna på den egna orten fick vitsordet 3,42, medan vitsordet år 2019 var 3,67. I huvudstadsregionen samt i övriga Nyland och Riihimäkiregionen är man missnöjdare med tjänsterna än genomsnittet. Missnöjdheten med säkerhetskänslan och taxitjänsternas kvalitet har ökat.

"Reformen av taxiverksamheten år 2018 medförde stora förändringar för branschen. Det har gjorts korrigeringar i lagstiftningen kring verksamheten förra året vilka syftar till att återställa medborgarnas förtroende för taxitrafiken. Det ska vara intressant att se huruvida dessa ändringar påverkar resultaten i nästa undersökningsrunda", säger ledande sakkunnig Kimmo Pylväs

Med förhållandena för personbilstrafiken är man mest nöjd i huvudstadsregionen och i större stadsregioner. I kommuner med under 20 000 invånare som ligger utanför stadsregioner har missnöjdheten ökat något. Med vägarnas och gatornas skick är man däremot nöjdare än tidigare. Förhållandena för personbilstrafiken angående resor på över 100 kilometer fick vitsordet 3,58. Medborgarna är nöjda med information och utmärkning samt trafikens smidighet och säkerhet.

Medborgarnas nöjdhet har undersökts sedan 2011

Enkätundersökningen genomfördes per telefon och via internet i augusti–november 2021. Enkäten besvarades av 3 886 personer. Undersökningen kartlägger medborgarnas nöjdhet med trafikförhållandena och servicenivån för mobilitet. Den har genomförts sedan 2011. Från och med 2019 ansvarar Traficom för undersökningen.

Ta del av resultaten från 2021 och tidigare år (på finska) (Extern länk)

 

Ytterligare information

Hanna Strömmer, specialsakkunnig, tfn 029 534 7053, hanna.strommer@traficom.fi