Tv-sändningarna i Finland övergår till ny DVB-T2-sändningsteknik inom den närmaste framtiden. Det betyder att om du tittar på tv via markbundet nät – som cirka hälften av alla hushåll – slutar din tv att fungera om den inte är försedd med en T2-tuner. Kontrollera också tv:n på sommarstugan. De flesta sommarstugor har markbundet tv-nät.

För tv-tittarna blir det en ny period av högupplösta HD-sändningar när Finland övergår till DVB-T2-sändningstekniken inom de närmaste åren. Den nya sändningstekniken möjliggör högupplösta sändningar även i antennhushåll samt ett större antal programkanaler i standardformat. Det betyder att hushåll med markbunden tv blir likvärdiga med kabel-hushåll, för HD-sändningar har funnits tillgängliga i kabel-tv-näten sedan länge. För tv-tittare medför övergången en hel del fördelar men eventuellt betyder det att de måste skaffa en ny tv eller digitalbox.
”För tv-tittarna betyder ändringen en mycket bättre bildkvalitet. Tv-bild i HD-kvalitet är skarpare och färgerna klarare”, säger projektchef Tiina Aaltonen från Transport- och kommunikationsverket Traficom.
Enligt Traficoms uppskattning finns det fortfarande cirka 400 000 hushåll i det markbundna nätet som inte har en mottagare försedd med den nya tekniken. Dessutom har en del hushåll flera tv-apparater och majoriteten landets 600 000 sommarstugor har markbunden tv.
I praktiken är alla nya tv-apparater som säljs i Finland försedda med en T2-tuner. Om du har skaffat din tv-apparat för några år sedan, kontrollera om den är T2-kapabel.
Inget exakt datum för övergången
”Vi hoppas att människorna förbereder sig för den nya sändningstekniken i god tid. När vi år 2007 gick över till digitala tv-sändningar, blev många överraskade över att den gamla tv:n slutade fungera. Om du väntar för länge kan det hända att utbudet av tv-apparater i affärer är begränsat och du inte får just den tv du önskat”, påminner Aaltonen.
”Tv-bolagen beslutar tillsammans om övergångens tidpunkt. Åtminstone för en del av tv-kanalerna har de planerat en längre period av parallellsändningar från ett halvt år till ett år, vilket betyder att sändningar sänds samtidigt både med den gamla och med den nya tekniken”, säger Aaltonen.
Ju större desto bättre?
Den traditionella 32-tums tv:n säljer inte längre bra i Finland. Nu vill man att tv-apparaterna är större och smartare.
”Användarna vill att alla tjänster, t.ex. Netflix, Ruutu och Yle Arenan finns i tv-menyn”, säger Jani Vilo, chef som svarar för SOK:s nöjeselektronik.
För finländska användare är tv:n inte bara en sändningsmottagare utan nu tänker de också på direktuppspelningstjänster och spelkonsoler då de fattar köpbeslut. Direktuppspelningstjänster, t.ex. Netflix, samt spelkonsoler, t.ex. Playstation 4, använder redan nästa nivå av HD-teknik, m.a.o. HDR och 4K. HDR-tekniken påverkar hur bra tv:n återger färger, och 4K:s upplösning är ännu skarpare än full-HD:s. Användarna vill nu njuta av de olika egenskaperna på en så stor ruta som möjligt.
”För ett par år sedan köpte man 40 - 49-tums apparater, men nu är 50 - 60-tums apparater mest populära”, säger Vilo.
Verkkokauppa.coms kommunikations- och evenemangschef Lauri Kutila bedömer för sin del att i år är det 65-tums tv-apparater som tilltalar konsumenter i Finland.
”Riktningen är att tv-apparaterna blir större varje år. Ja råder köparna dock att vara noggranna och komma ihåg att en stor tv verkar vara liten i affären. Så kan man undvika obehag för ett fel köp och allt annat som hänför sig till att byta tv”, påminner Kutila.
Ytterligare information:
Projektchef Tiina Aaltonen, Transport- och kommunikationsverket Traficom
tiina.aaltonen@traficom.fi eller tfn 0295 390 526
Fem tips för övergången till DVB-T2 och uppdatering av tv: vad ska jag beakta?
1. Se till att tv-apparaten är försedd med en T2-tuner. Tunern finns sannolikt i alla nya tv-apparater som finns till salu i Finland. Kontrollera dock saken med försäljaren. Om din tv-apparat är några år gammal, kontrollera om den är försedd med en T2-tuner.
2. Du kan kontrollera om din tv är T2-kapabel på: https://toimiikotelkkarini.fi/se
3. Kom ihåg fritidshuset och sommarstugan. Majoriteten av dessa tar emot tv-sändningar via det markbundna nätet, och det betyder att gamla tv-apparater och digitalboxar slutar fungera efter övergången.
4. Var ute i god tid. Vänta inte tills sista minuten om du byter din tv mot en ny. Affärerna kan köpa stora volymer, och det kan hända att du inte får just den modell du önskat om du är ute för sent.
5. Tänk efter om du valt rätt tv-storlek för ditt hem. Tv:n kan verka vara större i affären än hemma.