Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Skulle aktuell information om trafikstörningar göra din skidsemester eller vardag smidigare? Transport- och kommunikationsverket Traficom har startat ett projekt med målet att på ett mer mångsidigt och uppdaterat sätt än tidigare förmedla information om trafikstörningar och andra förhållanden till stöd för vägtrafikanterna. I projektet deltar företagsgrupper som leds av Posti Ab, Infotripla Oy och EEE Innovations Oy, och det är möjligt att ansluta sig via appar som dessa grupper tillhandahåller.

”Syftet med försöket är att underlätta vardagen för de som rör sig i trafiken samt förbättra säkerheten och smidigheten genom att i större utsträckning börja utnyttja information om vägtrafiken. Under försöket utvecklar och testar vi nya typer av verksamhetsmodeller mellan de som producerar och de som förmedlar trafikinformation, så att slutanvändarna ska få bättre information av högre kvalitet om trafiken. Därför önskar vi att så många som möjligt vill delta i försöket”, säger projektchef Michaela Sannholm vid Traficom.

Den mest mångsidiga informationen finns om riksväg E18 mellan Helsingfors och Åbo samt huvudlederna i huvudstadsregionen, men tjänsterna fungerar bra också på andra håll i Finland. Planen är att försöket ska pågå till slutet av maj 2020, varefter erfarenheterna av det och den allmänna inställningen till tjänsten undersöks.

Syftet med nya samverkande intelligenta transportsystem är att underlätta vardagen

 

Med hjälp av modern teknik är det möjligt för trafikanter och producenter av trafiktjänster att till varandra förmedla aktuell och viktig information med tanke på mobiliteten, när bilarna eller enheterna, till exempel mobiltelefoner, ansluts till varandra trådlöst. Dessa nya informationstjänster kallas samverkande intelligenta transporttjänster (C-ITS-tjänster). Du kan även skapa en anslutning mellan bilen eller den mobila enheten och trafikljus och -märken eller trafikcentraler.

C-ITS-tjänsterna varnar automatiskt trafikanten om farliga situationer eller förhållanden – till exempel hinder på vägen eller hal körbana – eller så kan det förmedla information som syftar till att förbättra smidigheten i trafiken och på annat sätt underlätta mobiliteten, till exempel genom att ge information om lämplig körhastighet när man närmar sig ett trafikljus eller om parkeringsplatser längs gatan.

I försöket som nu inleds utvecklas flera sådana C-ITS-tjänster. De omfattar många olika sätt att samla in och dela information om förhållanden i vägtrafiken, antingen automatiskt eller manuellt. Inom projektet analyseras bland annat videobilder som fordon har samlat in på vägarna samt information som fordonets egna sensorer producerar om däckens rörelser för att upptäcka gupp. Försöket omfattar även många olika mobilappar, med hjälp av vilka användarna själva kan göra anmälningar om trafikförhållanden som de observerar. Inom sådan ny slags verksamhet ska många olika perspektiv beaktas, till exempel tjänsternas godtagbarhet och lättfattlighet, deras tekniska funktion, riktigheten hos innehållet i meddelandena, skapande av verksamhetsmodeller mellan de aktörer som deltar samt garanterande av dataskydd och -säkerhet.

”Samtliga företag som deltar har förbundit sig att ordna sina tjänster så att de motsvarar den gällande dataskyddslagstiftningen. I varje app som är med finns en beskrivning av hur dataskyddet i den aktuella appen garanteras. Detta framgår när du laddar ner appen”, säger Sannholm.

Under projektets gång har man på bred front granskat hur dataskyddet förverkligas inom de samverkande tjänsterna samt fört diskussioner om ämnet på europeisk nivå och tillsammans med nordiska samarbetspartner.

Branschöverskridande samarbete vid insamling och förmedling av information

Fokus för företagsgruppen som bildas av Posti Ab, Vaisala Oyj och Metsäteho Oy ligger på att undersöka hur man ska kunna samla in information om väglag och trafikstörningar i det vägnät där Postis och skogsbolagens fordon kör dagligen och dela dessa meddelanden så att fler kan ha nytta av dem.

”På grund av vår samhälleliga roll upplever vi att produktionen av information i samband med våra dagliga distributionsoperationer är en värdefull del av uppbyggandet av ett smart ekosystem för vägtrafiken, ett system som alla vägtrafikanter har nytta av i de varierande körförhållandena i Finland”, säger Tommi Pekkala, affärschef för Postis datatjänster.

Utöver tekniken undersöker och utvecklar Infotriplas grupp i synnerhet affärsmöjligheterna.

”Vår grupp anpassar i huvudsak färdig teknologi och omformar den till grund för framtidens affärsverksamhet”, berättar Infotriplas utvecklingsdirektör Juha Laakso. Utöver Infotripla deltar även Arctic Machine Oy, Ficonic Solutions Oy, Meteorologiska institutet, RoadCloud Oy och Sitowise Oy.

EEE Innovations Oy:s grupp kombinerar innovativa aktörer inom trafiksektorn med gedigen kompetens på ett nytt sätt. I denna grupp ingår TraffICT Oy, Driveco Oy, Tietoevry Abp, Sensible 4 Oy, Swarco Finland Oy, WhereOS och Defensec Oy.

”Vår grupp producerar nya tjänster som ökar trafiksäkerheten och -komforten för både den privata trafiken och yrkestrafiken”, berättar Jarmo Leino, VD för EEE Innovations.

Under försöket samarbetar aktörerna även med Traffic Management Finland Group (TMFG). Målet är att dela meddelanden som skapas under försöket i TMFG:s tjänster Digitraffic (Extern länk) och Liikennetilanne (Extern länk) (Android (Extern länk) /iOS (Extern länk))

En del av samnordiskt forskningsprojekt

Det finländska försöket ingår i det samnordiska projektet NordicWay2 (2017–2020), som finansieras ur programmet Fonden för ett sammanlänkat Europa och inom vilket man utvecklar och undersöker delning av meddelanden om störningar och förhållanden i vägtrafiken samt lösningar i anknytning till automatisering av vägtrafiken. Projektet ingår även i EU-medlemsländernas samarbete C-Roads, där medlemsländerna utreder hur vägtrafikanterna kan fortsätta att använda sina informationstjänster när de reser från ett land till ett annat.

Kom med – i försöket producerar du och tar emot trafikinformation till nytta för dig själv och övriga som rör sig i trafiken

Du får tillgång till meddelanden om trafikstörningar som skapas under försöket genom att ladda ner någon av följande appar i appbutiken: Aindata Nopra (Extern länk)Carrio (Extern länk)ForeC (Extern länk) eller Louhi (Extern länk).  I varje app finns en del appspecifika funktioner, men störningsmeddelandena som produceras under försöket finns i samtliga appar. Välj den app som bäst lämpar sig för dina ändamål. Genom att använda apparna i fråga kan du valfritt också själv vara med och skapa störningsmeddelanden.

”Vi hoppas att så många som möjligt börjar använda tjänsterna, eftersom en effektivare delning av information om störningar och förhållanden i trafiken utan tvekan skulle vara till nytta för alla oss trafikanter”, säger Sandholm

Mer information

Traficom: Michaela Sannholm, tfn. 040 829 9936, michaela.sannholm(at)traficom.fi

EEE Innovations: Jarmo Leino, tfn.. 0400 280 850, jarmo.leino(at)e3inno.fi

Infotripla: Juha Laakso, tfn.. 040 738 8908, etunimi.sukunimi(at)infotripla.fi

Posti: Tommi Pekkala, tfn.. 040 747 4233, tommi.pekkala(at)posti.fi