Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Inled snöskotersäsongen säkert – Traficoms tips för säker snöskoteråkning

Snöskoteråkning är i bästa fall en rolig vinterhobby. Med dessa tips kommer snöskoterföraren tryggt och säkert fram. För trygg snöskoteråkning ska föraren kontrollera körrutten och föret, men även snöskoterns skick och den egna attityden. På isen ska snöskoterföraren ha isdubbar runt halsen.

”En skicklig förare förutser farliga situationer genom att anpassa hastigheten till situationen och undviker på så sätt att hamna utanför rutten. I ödemarken fungerar telefonen nödvändigtvis inte och det kan räcka länge innan hjälpen hinner fram. Därför ska onödiga risker undvikas”, påminner ledande sakkunnig Otto Lahti.

Tryggt ända fram med följande tips:

1. Säkerställ: Ta reda på väderförhållandena på förhand. För att köra tryggt på isen utanför snöskoterlederna krävs lokalkännedom.

2. Var försiktig: Ledernas skick varierar och sikten i terrängen kan ändra snabbt även på en bekant rutt. Anpassa hastigheten till sikten, ledens skick och den egna körskickligheten. Håll dig alltid till höger i kurvor. Se upp för mötande snöskotrar.

3. Förbered dig: Ladda appen 112 i din mobiltelefon och placera telefonen i en varm fick när du har laddat den. Ta också med dig en karta eftersom telefonen inte fungerar överallt. Tala om för andra vart du är på väg och när du återvänder. Packa med dig varma kläder, matsäck och verktyg, isdubbar och ett rep – det finns alltid en risk för att färden avbryts oväntat.

4. Utrustning: Kontrollera att snöskoterns utrustning fungerar. Ta med dig en reservvariatorrem samt verktyg. Öva dig på förhand på att byta remmen till exempel hemma på gården. Kontrollera att du har tillräckligt med bränsle, var du kan tanka och i en 2T-skoter även oljemängden. Både föraren och passagerarna måste ha hjälm.

Delta i en ledd safari för att komma tryggt igång

Ett enkelt och säkert sätt att komma igång med snöskoterhobbyn är att delta i en ledd snöskotersafari. För att få delta måste du vara över 15 år och ha åtminstone körkort i kategori T, dvs. traktorkort.

Vid körning i grupp beaktar utbildaren förarnas nivåskillnader och ofta har snöskotrarnas maximihastighet och accelerationsförmåga begränsats för att det ska vara lättare för nybörjare att hantera och kontrollera snöskotern. Det viktigaste är att följa ledarens råd och handtecken. Ledaren känner både snöskotern och terrängen.

Lisätietoja

Mer information

Otto Lahti

ledande sakkunnig

otto.lahti(at)traficom.fi

tfn 029 534 5259