Teleföretagen har sedan den 1 januari 2022 haft skyldighet att erbjuda konsumenter möjlighet att genom textmeddelande kontrollera datumet för när det tidsbegränsade telefonabonnemangsavtalet för mobilnätet löper ut. Syftet med tjänsten är att främja konkurrens genom att erbjuda alla konsumenter ett gratis, enkelt och omedelbart sätt att kontrollera abonnemangsavtalets giltighetstid. Transport- och kommunikationsverket Traficom anser att DNA Abp:s nuvarande kontrolltjänst inte är lagenlig och verket ålägger DNA att åtgärda tjänsten. Skyldigheten förenas med vite.
Konsumenterna har sedan början av detta år haft möjlighet att kontrollera giltighetstiden för sitt tidsbundna abonnemangsavtal för mobilnätet genom att skicka textmeddelandet ABONNEMANG (eller på finska SOPIMUS) till numret 18321. Konsumenten får ett omedelbart svar med textmeddelande som anger datumet för när det tidsbegränsade avtalet upphör att gälla. Konsumenterna kan använda tjänsten när de till exempel får ett intressant abonnemangserbjudande av ett annat teleföretag och överväger byte av tjänsteleverantör.
DNA Abp (DNA) kräver dock att sina kunder separat ger sitt samtycke till tjänsten, vilket betyder att DNA:s kund inte kan använda tjänsten innan kunden godkänt användningen av tjänsten. Enligt Traficom bryter DNA mot lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation och ålägger bolaget att rätta sitt fel senast den 2 mars 2022. DNA ska ta bort kravet på tillåtelse från tjänsten för kontroll av uppgift om abonnemangsavtal. Bolaget ska senast den 3 mars 2022 underrätta Traficom om att tjänsten genomförts i enlighet med lag.
Åtgärdandet av tjänsten förenas med vite
Traficom förenar skyldigheten med ett löpande vite. Om tjänsten inte är lagenlig senast den 2 mars 2022 åläggs DNA att betala ett vite på 100 000 euro samt efter den 16 mars 2022 ett tilläggsbelopp på 50 000 euro för varje hela två veckor till dess att skyldigheten blir uppfylld eller besvärsmyndigheten beslutar något annat.
"Vi vill säkerställa att alla konsumenter har en likvärdig möjlighet att använda kontrolltjänsten oberoende av teleoperatör", betonar Petri Peutere. Enligt Peutere har man ansett att det är nödvändigt att förena skyldigheten med vite.
I tjänsten för kontroll av uppgiften om abonnemangsavtalet är det också fråga om att konsumenten har rätt att ta en lagstadgad tjänst i bruk. Ämbetsverket utövar tillsyn över att teleoperatörerna agerar enligt lag i fråga om tjänsten.
Ytterligare information
Petri Peutere, chef för Digitala förbindelser, tfn 0295 390 511, petri.peutere@traficom.fi