Radio hör som en väsentlig del till sommaren för många finländare – på resor till stugan, på bryggan och när man grillar ger radion fortfarande pålitligt och bekvämt sällskap. Man lyssnar på FM-radio i stor omfattning och i Finland finns det tiotals radiokanaler i olika delar av landet. Det blir ändringar i möjligheterna att lyssna på radio när distribution av radiokanaler i kabel-tv-näten upphör.
Cirka 3,5 miljoner finländare lyssnar på radio varje vecka, och ännu mer under sommartid speciellt på sommarstugor. Man kan lyssna på radio på flera olika sätt.
Kabel-tv-bolagen har haft skyldighet att förmedla Yles televisions- och radiosändningar i sina nät utan att betala någon separat ersättning. För radiokanalernas del upphör skyldigheten att distribuera radio den 1 juli 2025 när ändringen av lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation träder i kraft. Ändringen påverkar inte förmedlingen av Yles tv-kanaler. I praktiken upphör också distributionen av både Yles och de kommersiella radiokanalernas sändningar i kabel-tv-nätet i något skede. Ändringen hjälper utvecklingen av kabelbredbandstjänsterna bland annat genom att möjliggöra en effektivare frekvensallokering och övergången till nyare teknik, vilket gynnar hushåll som använder kabelbredband.
FM-radio försvinner inte även om kabeldistributionen ändras
Det finns flera alternativa sätt att ta emot kabelradio. Det vanligaste sättet att lyssna på radio är med den traditionella FM-mottagaren som är lätt att använda, men allt oftare också via mobiltelefon, surfplatta eller dator med olika webbradioapplikationer, t.ex. Yle Arenan och Radioplayer.fi.
Radions täckning kan dock variera speciellt i glesbygdsområden och i skärgården. Täckningen kan vara dålig också i energieffektiva isolerade stenhus. Till all lycka kan täckningen dock förbättras på många olika sätt – här kommer praktiska tips:
Använd en utomhusantenn - bäst täckning
Om du tidigare har lyssnat på radio via kabelnätets R-stickpropp kan du i framtiden lyssna på FM-radiokanaler med radions egen antenn. Kom ihåg att söka kanalerna på nytt eftersom frekvenserna inte är samma som i kabel.
En radio som är försedd med en teleskopantenn eller en trådantenn erbjuder i allmänhet bättre täckning än radio med integrerad antenn. Om radion har en extern antenn lönar det sig att försöka rikta antennen på olika sätt – bästa täckning hittas ofta genom testning.
För vissa radioapparater är det också möjligt att ansluta en extra yttre antenn. Även en enkel extra antenn kan förbättra täckningen avsevärt, speciellt inom områden där signalen är svag. Den säkraste täckningen får man alltid med en yttre antenn.
Placera radion rätt
Det är viktigt att placera radion rätt. Placera radion nära fönstret och så långt borta som möjligt från betongväggar och metallytor. Speciellt bärbara radior är utsatta till exempel för konsekvenser som terränghinder eller huskonstruktioner medför – redan en liten flyttning kan förbättra mottagningen avsevärt. En radio kan fungera bra i ett rum men bakom väggen på andra sidan huset är täckningen inte nödvändigtvis lika bra.
Undvik störningskällor
Trådlösa apparater, laddningsdon och annan elapparatur kan orsaka störningar i radiomottagningen. Försök att flytta radion längre bort från annan utrustning eller stäng av dem en och en och håll koll på inverkan på täckningen.
Ha en batteriradio som en del av reservförråd
En batteridriven radio är en viktig del av hushållens beredskap. Vid störningar eller under elavbrottet kan radion vara det enda sättet att få aktuell myndighetsinformation. I enlighet med Försörjningsberedskapscentralens och Traficoms rekommendationer hör en batteridriven radio till varje hushåll som en del av beredskap.
Radio är en enkel, fungerande och alltid aktuell
Även om digitala medietjänster har ökat alternativ behåller radion sin starka ställning i finländarnas vardag och fest – speciellt under sommaren när man vill njuta av musik, nyheter eller aktualitetsprogram utan besvär och utan någon kontinuerlig internetuppkoppling.
Njut av radion i sommaren – och se till att den hörs!