Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Risken för älgkrockar är som störst på hösten. Älgvarningsmärkets temadag i Tammerfors 12.10

Risken för älgkrockar är som störst på hösten, men man kan minska olycksrisken genom att ändra det egna körbeteendet. På älgvarningsmärkets dag har man möjlighet att diskutera med sakkunniga om hur älgolyckor kan förebyggas och vad man ska göra när det har skett en krock.

I Finland sker det årligen cirka 1800 älgkrockar. Risken är som störst under höstmånaderna, eftersom brunsttiden, jakten och älgarnas vandring till vinterbetet gör att djuren blir mera rörliga på hösten.

Älgkrockar kan förebyggas genom att bygga stängsel, överfarter och underfarter. Det har också utvecklats olika tekniska system som varnar för älgar.

”Varje bilförare kan ändå minska risken genom sitt eget körbeteende; genom att vara observant vid gryning och skymning och genom att sänka farten särskilt i områden med älgfara”, säger ledande sakkunnig Jussi Pohjonen vid Transport- och kommunikationsverket Traficom. 

På älgvarningsmärkets dag ger sakkunniga råd för olyckshändelser

Finlands bilskoleförbund, Finlands jägarförbund och Traficom ordnar temadagen Älgvarningsmärkets dag lördagen den 12 oktober kl. 10–14 i Tammerfors på Shells trafikstation i Hervanta. Under temadagen ges det möjlighet att diskutera med sakkunniga om hur man kan förebygga älgolyckor och hur man ska agera vid en älgkrock samt att bekanta sig med tekniska system som varnar för älgar. 

Herr Älg är dragplåstret på temadagen

Dragplåstret för temadagen är självfallet herr Älg: en älgtjur i full storlek vars proportioner man kan se genom vindrutan. Under evenemangen delas också ut reflex och viltolycksremsor för att märka ut platsen där en älgkrock skett.

Kampanjen Älgvarningsmärket har förts varje höst i Finland sedan 2015. Målet med kampanjen är att lära bilförare hur de ska förebygga älgolyckor och ge handledning i hur man ska gå till väga vid en älgkrock. Shell HelmiSimpukka, St1 Och V-Traffic medverkar också i kampanjen.

Närmare uppgifter

ledande sakkunnig  Jussi Pohjonen, tfn 029 5345 310, jussi.pohjonen(at)traficom.fi, Twitter @JussiPohjonen (Extern länk)