Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Transport- och kommunikationsverket Traficom har publicerat förra årets modellspecifika statistik över fel vid besiktning av personbilar. Precis som föregående år underkänns flest bilar på grund av fel på framaxel, fjärdring och stötdämning samt bromsar. Av de bilar som besiktas för första gången underkänns i genomsnitt 3,1 procent. Lagstiftningsändringarna som trädde i kraft i maj 2018 syns i praktiken bland annat i att däck i dåligt skick snabbare kan tas ur trafiken.

Cirka 20 procent av de 3–15 år gamla personbilarna underkändes vid den periodiska besiktningen 2018 medan motsvarande antal 2017 var 20,6 procent. Av de bilar som besiktas för första gången underkändes i medeltal 3,1 procent medan motsvarande tal 2017 var 3 procent. Det har inte inträffat några större ändringar i andelen underkännanden.

Andelen underkännanden vid den periodiska besiktningen

I besiktningsstatistiken visas de modellspecifika körda kilometrarna precis som ifjol. Detta gör det möjligt att ställa andelen underkännanden och uppgifterna om felen i relation till de genomsnittliga körda kilometrarna. En nyhet i besiktningsstatistiken är antalet fel som lett till reparationsuppmaningar, underkännanden och körförbud per ibruktagningsår, modellserier och felpunkt. Uppgifterna finns i databastabellen Periodiska besiktningar av personbilar efter modell och felpunkt 2018 (Extern länk).

”Uppgifterna gör det möjligt att till exempel granska hur vanliga olika fel är samt att jämföra de fel som påträffats hos olika märken och modeller”, berättar specialsakkunnig Ari Väisänen.

Nya bilar underkänns mest på grund av fel och brister i bromsarna. Äldre bilar underkänns däremot oftast på grund av framaxeln. Även fel på fjädring och stötdämpning är en allmän orsak till underkännande.

De 10 vanligaste felen

Besiktningens nya bedömningsgrunder trädde i kraft i maj 2018 – ändringen betonar att skicket på däck och bromsar beaktas noggrannare

Den 20 maj 2018 togs nya besiktningsintervaller och besiktningsgrunder i bruk. Ändringen i besiktningens bedömningsgrunder syns just inte alls i antalet underkända besiktningsbeslut. Av de periodiska besiktningar av personbilar som utfördes mellan 20 maj och 31 december 2018 blev 25,2 procent underkända, medan antalet underkända bilar under motsvarande period 2017 var 26,2 procent.

Antalet körförbud steg dock från föregående år. Ett för litet mönsterdjup (under 1,6 mm) som har en betydlig inverkan på trafiksäkerheten gör att fordonet meddelas ett körförbud. Även bedömningsgrunderna för bromsarna preciserades. Läckande bromsvätska och bromsar som betydligt drar åt ena sidan eller är ineffektiva leder direkt till körförbud vilket syns i det ökade antalet.

”Syftet med den periodiska besiktningen är att hitta bilarnas fel och brister som är väsentliga för trafiksäkerheten. Ändringarna i besiktningens bedömningsgrunder kommer till stor del direkt från besiktningsdirektivet”, berättar specialsakkunnig Teemu Toivanen.

Från det att ändringen trädde i kraft fram till slutet av året påträffades cirka 15 600 stycken fel som ledde till körförbud, medan man under samma period 2017 påträffade cirka 4 000 fel som ledde till körförbud.

Antalet påträffade fel per 1 000 besiktningar

Felets allvarlighet

20.5.2017–31.12.12.2017

20.5.2018–31.12.12.2018

Reparationsuppmaning

662

635

Underkännande

493

459

Körförbud

3

12

Totalt

1158

1106

* I antalet fel kan ett fordon kan ha flera fel

Antalen fel som leder till underkännande har ökat efter att besiktningens bedömningsgrunder ändrades vad gäller belysning och elektrisk utrustning och för de objekt som granskas vid provkörning och sikt. I praktiken blev det fler underkännanden jämfört med 2017 exempelvis för närljus, framljus samt skicket på vindrutan, alltså för sådana fel som försämrar iakttagelserna i trafiken.

Antalet körförbud ökade särskilt för huvudobjekten bromssystem samt axlar, däck och fjädring. På en noggrannare nivå meddelades fler körförbud än tidigare särskilt för däckens mönsterdjup samt skicket på parkeringsbromsen.

”Skicket på däck och bromsar är en sak som direkt påverkar trafiksäkerheten och något som alla bilister bör fästa uppmärksamhet vid. Det är till exempel bra att regelbundet kontrollera skicket på däcken”, betonar Toivanen.

Mer information:
Statistik över fel vid besiktningen 2018 (Extern länk)

Besiktningsstatistiken i Trafikoms statistikdatabas (Extern länk)

specialsakkunnig Teemu Toivanen, tfn 029 5345 530, teemu.toivanen(at)traficom.fi
specialsakkunnig Ari Väisänen, p. 029 5346 177, ari.vaisanen(at)traficom.fi (statistik)