Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Ansök om förflyttningstillstånd för ditt fordon om du tillfälligt behöver flytta eller använda fordonet. Tillsammans med förflyttningstillståndet får du förflyttningsmärken som du måste fästa på fordonet före användning.

Förflyttningstillståndet är fordonsspecifikt och beviljas för ett motiverat användningsändamål. Läs mer om användningsändamålen för förflyttningstillstånd i slutet av denna sida under Användningsändamål för vilka du kan få förflyttningstillstånd. Tillstånd kan beviljas för ett fordon som inte har genomgått den första registreringen eller för ett avställt fordon eller för ett sådant påställt fordon som belagts med användnings- eller körförbud.

I vissa fall kan du köra fordonet till besiktning utan förflyttningstillstånd, även om fordonet annars inte skulle få användas i trafik: 

  • Om ditt fordon är påställt kan du föra det till besiktning även efter att tiden för periodisk besiktning har löpt ut, om du har bokat en besiktningstid på förhand och fordonet är utrustat med registreringsskyltar. 
  • Om ditt fordon är avställt kan du flytta det till besiktning om du har bokat en besiktningstid på förhand, fordonet är utrustat med registreringsskyltar, fordonsskatten har betalats och fordonet har en gällande trafikförsäkring. Även i ett sådant fall får du efter besiktningen omedelbart flytta fordonet till en plats där du förvarar ditt fordon eller där det kan repareras.

När kan du få förflyttningstillstånd?

  • Om det inte finns någon obetald fordonsskatt på fordonet eller tilläggsskatt vars förfallodag redan har löpt ut.
  • Om fordonet lämpar sig för trafik och är säkert i fråga om konstruktion, utrustning, skick och övriga sådana egenskaper. 
  • Om du tecknar en förflyttningsförsäkring eller har en gällande trafikförsäkring för fordonet.
  • Om fordonet har ett permanent märkt tillverkningsnummer.
  • Om bilskatten inte har betalats för fordonet och du har gjort en anmälan till Skatteförvaltningen om ibruktagande av fordonet. 

I slutet på denna sida finns mer information om för vilka ändamål du kan få förflyttningstillstånd och för vilka ändamål du kan använda fordonet med ett förflyttningstillstånd.

Gör så här

1

Ansök om förflyttningstillstånd hos ett besiktningsställe som utför registreringar eller hos Tullen

Fyll i ansökan om förflyttningstillstånd antingen på förhand eller på verksamhetsstället. Observera att förflyttningstillståndet måste börja gälla inom en vecka från att du ansökt om tillståndet. 

Ta med dig ditt identitetsbevis eftersom din identitet kontrolleras i samband med ansökan.

2

Teckna en förflyttningsförsäkring i samband med ansökan

När du ansöker om förflyttningstillstånd behöver du också en trafikförsäkring. Du kan teckna en förflyttningsförsäkring, som beviljas av Trafikförsäkringscentralen, samtidigt som du ansöker om förflyttningstillstånd.

I följande fall kan du även använda ditt fordons egna (fortlöpande) trafikförsäkring:

  • Fordonet är påställt och du äger eller innehar fordonet eller du agerar med ägarens eller innehavarens fullmakt.
  • Du ansöker om förflyttningstillstånd för att använda fordonet i en tävling och du äger eller innehar fordonet eller du agerar med ägarens eller innehavarens fullmakt. 
  • Ditt fordon har inte genomgått den första registreringen och du ansöker om förflyttningstillstånd samt är försäkringstagare.

Du får mer information om förflyttningsförsäkringar från Trafikförsäkringscentralen.     

Du får information om priserna och villkoren för fortlöpande trafikförsäkringar från ditt försäkringsbolag.

3

Ta förflyttningstillståndet med dig när du kör, och fäst förflyttningsmärkena på fordonet

Ta med dig förflyttningstillståndet när du använder fordonet i trafiken. 

Fäst de förflyttningsmärken, som du fått i samband med förflyttningstillståndet, antingen på de platser som är avsedda för registreringsskyltar fram och bak på bilen, eller i det högra övre hörnet av bakrutan och vindrutan (Sett bakifrån bilen). Limma inte märkena på målade stötfångare, målade metallytor eller ovanpå värmetrådarna på vindrutan.

Om förflyttningstillståndet inte gäller en bil, utan ska fäster förflyttningsmärket på ett annat fordon, ska du fästa märket på den plats som är avsedd för registreringsskylten. 

Kom ihåg att ta bort förflyttningsmärkena och förstöra dem när förflyttningstillståndet upphör att gälla.

Användningsändamål för vilka du kan få förflyttningstillstånd

Användning av fordon med förflyttningstillstånd

Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons!