Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Transport av vätskor ombord på flygplan

Du får medföra vätskor i handbagaget ombord på flygplan men det finns vissa begränsningar. Var förberedd på att vid säkerhetskontrollen visa upp alla vätskor som du tar med ombord i handbagaget. Transportera vätskorna i behållare på högst 100 ml förpackade i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse som rymmer högst 1 liter. Varje passagerare får endast ta med en 1-liters plastpåse. I fråga om familjer får varje familjemedlem som har en flygbiljett ta med en 1-liters plastpåse.

Vad anses vara vätska?

En bra tumregel för vätskor är att om produkten är bredbar med kniv, räknas den som vätska. 

Vid jultiden lönar det sig att komma ihåg att jullådorna kategoriseras som vätskor.

Chokladkonfekt, jultårtor och andra bakverk kan dock transporteras i handbagaget även om de innehåller en skedfull fyllning som kategoriseras som vätska.

Vätskor är bl.a.

 • flytande och trögflytande blandningar
 • geléer
 • krämer
 • roll on deodoranter
 • drycker 
 • soppor
 • parfym
 • raklödder 
 • aerosoler 

Som vätskor räknas också alla frysta produkter som varit flytande innan de frystes in.

Mediciner och barnmat är ett undantag

Det är tillåtet att till kabinen medföra större mängder flytande produkter som passageraren behöver under resan, t.ex. flytande mediciner eller mat och dryck för spädbarn. Som spädbarn betraktas barn under 2 år som reser med en så kallad infant-biljett och som inte har någon egen sittplats ombord på flygplanet.

In i kabinen får du ta med dig

 • den mat och dryck för spädbarn som används under resan
 • flytande mediciner som behövs under resan
 • andra vätskor som behövs på läkarordination under resan
 • vätskor som behövs på grund av specialkost.

För att underlätta säkerhetskontrollen packa vätskorna och eventuella läkarordinationer i en separat påse och visa upp påsen vid säkerhetskontrollen. Det är en bra idé att transportera barnmat och modersmjölksersättning i sina ursprungliga förpackningar. Kom ihåg att beakta flygbolagens viktbegränsningar som gäller handbagage.

Tax free-inköp

Resor inom EU

På vissa flygplatser inom EU ligger en del av tax free-butikerna i flygplatsområdet som endast passagerarna har tillträde till genom att visa upp flygbiljetten (airside) men som ligger utanför säkerhetskontrollen. Om du köper flytande produkter i dessa butiker ska säljaren packa dina inköp i en förseglad plastpåse och inköpskvittot ska finnas med i påsen.

Vid säkerhetskontrollen ska du visa upp den förseglade och oöppnade påsen. Vissa butiker kan också lämna de inhandlade produkterna till passageraren först efter säkerhetskontrollen.

Resor från ett land utanför EU till ett EU-land

Om resan fortsätter med anslutningsflyg inom eller via EU, ska du vid byte av flygplan genomgå säkerhetskontrollen. Flytande produkter kan köpas i tax free-butiker på en flygplats i ett land utanför EU eller ombord på ett flygplan som är infört i registret i ett land utanför EU och medföras till kabinen på anslutningsflyget om produkterna är förpackade i en förseglad plastpåse.

När du köper produkter ska du se till att säljaren packar tax free-vätskorna i en förseglad plastpåse tillsammans med inköpskvittot. Den oöppnade påsen visas upp vid säkerhetskontrollen när du byter till anslutande flyg.

Anslutningsflyg utanför EU

Också många länder utanför EU kräver att tax free-inköp packas i en förseglad förpackning i enlighet med Internationella civila luftfartsorganisationens (ICAO) rekommendation.

Om du flyger till ett land utanför EU och har anslutningsflyg, se även då till att dina flytande tax free-inköp packas på flygplatsen i en förseglad plastpåse tillsammans med kvitto på det du köpt.

På returflyget lönar det sig att komma ihåg att det i många länder utanför EU finns samma regler som i EU angående flytande produkter som medförs från utanför flygplatsen. Enskilda förpackningar får rymma högst 100 ml och förpackningarna ska få plats i en genomskinlig återförslutningsbar 1-liters plastpåse.

Uppdaterad