Det finns tre typer av gränssnittsplikter för mobilitetstjänster. Skyldigheten att tillgängliggöra väsentlig information gäller alla leverantörer av persontrafiktjänster. Skyldigheten att öppna biljett- och betalningssystem gäller buss- och tågtrafikoperatörer som använder ett elektroniskt biljett- och betalningssystem. Skyldigheten att möjliggöra ombudsanvändning gäller de aktörer som har både ett elektroniskt biljett- och betalningssystem och ett användarkontosystem.
Tillgängliggörande av väsentlig information
Leverantörer av persontrafiktjänster ska säkerställa att väsentlig och aktuell information om tjänsten finns tillgänglig i maskinläsbart format.
Informationen ska publiceras i NAP-tjänsten. www.finap.fi
Exempel på väsentlig information som ska tillgängliggöras:
- namn, FO-nummer (organisationsnummer) och kontaktuppgifter
- rutter och serviceområden
- hållplatser
- tidtabeller
- priser och betalningssätt
- tillgänglighet till tjänsten
- tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
Observera att skyldighetens innehåll kan variera beroende på tjänst.
Instruktioner för hur information lämnas till NAP-tjänsten finns här (Extern länk)
Exempel på leverantörer av persontrafiktjänster:
- taxiföretag och bussbolag
- järnvägs-, flyg- och rederibolag
- andra aktörer som organiserar trafik, såsom kommuner och behöriga myndigheter
- stationer, hamnar och terminaler
- förmedlingstjänster som taxicentraler
- kommersiella parkeringsanläggningar
- biluthyrningsföretag och andra aktörer som hyr ut fordon eller erbjuder delningstjänster
Skyldighet att öppna biljett- och betalningssystem för engångsbiljetter och bokningsbara resor
Leverantörer av persontransporter på väg och järnväg, förmedlingstjänster eller aktörer som ansvarar för deras biljett- och betalningssystem ska ge mobilitetstjänsteleverantörer och kombinationstjänsteleverantörer tillgång till försäljningsgränssnittet för sitt system. Genom detta gränssnitt ska det vara möjligt (utan begränsande villkor) att:
- Köpa minst en grundprissatt engångsbiljett och eventuella ändrings- eller avbokningsmöjligheter
- Boka en enskild resa eller transport vars exakta pris inte är känt vid resans början, eller som av annan orsak betalas efter att tjänsten avslutats
Rätten att resa ska kunna verifieras enkelt med hjälp av allmänt tillgänglig teknik.
Skyldighet att möjliggöra ombudsanvändning
Skyldigheten gäller alla persontrafikoperatörer och stödtjänster inom alla trafikslag som har kunduppgifter kopplade till användarkonton och som använder ett biljett- och betalningssystem.
Med ombudsanvändning avses att en kund (innehavare av ett användarkonto) ger en mobilitets- eller kombinationstjänsteleverantör fullmakt att i dennes namn köpa biljetter och andra mobilitetstjänster genom att använda kundens identifierings- och användaruppgifter samt eventuella rabatter, ersättningar eller särskilda biljettvillkor.
ABC för att öppna gränssnitt (Extern länk)
Gränssnittspraxis
En aktör som är skyldig att öppna gränssnitt för engångsbiljetter eller ombudsanvändning ska ingå ett avtal med den aktör som använder gränssnittet. Syftet med gränssnittspraxis är att tillsammans med branschaktörer utveckla och dela avtalsmodeller för öppnande och användning av gränssnitt.
Gränssnittspraxis är inte föreskrifter eller anvisningar från Traficom och är inte juridiskt bindande. De är inte heller tolkningar av gällande lagstiftning. De är icke-bindande rekommendationer.
Aktuella gränssnittspraxis (Extern länk)
Allmänna avtalsvillkor
Behöriga myndigheter ska främja biljettintegration mellan olika aktörer genom att publicera allmänna avtalsvillkor för biljettintegration. Dessa villkor ska vara rättvisa, rimliga och icke-diskriminerande.