Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Förnya ditt körkort

Om du vill fortsätta köra ska körkortet förnyas när kortets giltighetstid håller på att gå ut. Använd den här tjänsten när du vill förnya ditt körkort.

Om du vill fortsätta köra ska körkortet förnyas när kortets giltighetstid håller på att gå ut. Använd den här tjänsten när du vill förnya ditt körkort.

Tjänsten kan användas tidigast sex månader innan giltighetstiden för ditt nuvarande körkort går ut. Körkort i grupp 1 (moped, mopedbil, traktor, motorcykel, personbil) kan förnyas högst två år efter att kortets giltighetstid har gått ut och körkort i grupp 2 (lastbil och/eller buss) högst ett år efter att kortets giltighetstid har gått ut

Om du vill förnya ditt körkort och samtidigt uppgradera körkortet till nya kategorier, vänd till Traficoms serviceproducent Ajovarmas serviceställe. Du ska också besöka servicestället om du i samband med förnyandet vill sänka din körrätt, det vill säga avstå helt från körrätten i grupp 2.

För att använda tjänsten krävs det i vissa fall att du söker fram uppgifter om din körhälsa i Patientdataarkivet. Läs mer under punkten Hälsokrav för användningen av tjänsten nedan. Läs mer om förnyande av körkort (Extern länk).

Om du inte har lagt till din e-postadress i e-tjänsten, kan du lägga till den under fliken Mina uppgifter efter att du loggat in. Lägg till adressen innan du betalar tjänsten.

Gör så här

1

Beställning

Förnya ditt körkort via tjänsten Mina ärenden.

2

Betalning

Betala beställningen (24 e). Beställningen skikckas till Traficom där den behandlas.

3

Leverans per post

Du får körkortet på posten om cirka sex vardagar efter din beställning.

Allmänna villkor för användning av tjänsten

 • Du har inte meddelats körförbud.
 • Giltighetstiden för ditt körkort går ut inom de kommande sex månaderna eller 
  • det har gått högst två år sedan ditt körkort i grupp 1 gick ut eller
  • det har gått högst ett år sedan ditt körkort i grupp 2 gick ut.
 • Du har inte beviljats ett körkort i ett annat EU- eller EES-land. Genom att använda tjänsten ger du ditt tillstånd till att vi kan kontrollera detta i andra EU- och EES-länder.
 • Du är inte skyldig att använda alkolås när du kör. Körrätt med alkolås ska förnyas vid Traficoms tjänsteleverantör Ajovarmas serviceställe för tillstånd.
 • Det finns ett elektroniskt fotografi och en namnteckning i myndighetsregistret som kan användas för förnyelsen. Genom att beställa körkortet via e-tjänsten ger du ditt samtycke till att de fotografier som visas i e-tjänsten och som finns i Traficoms fotoregister eller i polisens passfotoregister används på ditt körkort. Det finns ett fotografi och en namnteckning, om 
  • du har ett giltigt identitetskort eller pass eller
  • du har lämnat in fotografi och namnteckning 2013 eller senare för ett körkort, förarkort, yrkeskompetensbevis, ADR-körtillstånd eller körtillstånd för taxiförare.
 • Din permanenta adress finns på det finländska fastlandet. Körkort skickas till kundens officiella finska adress som finns i befolkningsdatasystemet. Om dina adressuppgifter är felaktiga ska du innan du beställer ett nytt kort uppdatera dem via Postis och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas gemensamma tjänst Flyttanmälan på adressen www.posti.fi/flyttanmalan (Extern länk).
 • Du kan identifiera dig i tjänsten med dina nätbankskoder eller med ditt mobilcertifikat.