Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Rautatieturvallisuus oli vuonna 2018 Suomessa hyvä ja erityisesti matkustajaturvallisuus oli erinomaisella tasolla. Positiivista turvallisuuskehitystä vauhdittaa tiedon ja osaamisen jakaminen, kun vastuu rautateiden turvallisuudesta on jakautunut yhä useammalle toimijalle.

Suomen rautatieturvallisuus on kohentunut selvästi 2000-luvun aikana. Turvallisuus säilyi viime vuonna hyvällä tasolla ja matkustajaturvallisuus jopa erinomaisella tasolla, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemasta rautateiden turvallisuuden vuosikertomuksesta.  

Tiedon jakamisella turvallisuutta 

Yksi rautatieturvallisuuden keskeinen haaste on ratatöiden ja junaliikenteen turvallinen yhteensovittaminen. Ilman asianmukaisia ilmoituksia ja lupia tapahtuvat ratatyöt ja ratatyöalueiden ylitykset aiheuttavat vaaratilanteita ja riskejä sekä junaliikenteelle että ratatyöntekijöille. 

Yksi ratkaisu turvallisuuden parantamiseen on panostaa toimijoiden turvallisuuskulttuurin kehittämiseen. 

"Hyvä turvallisuuskulttuuri edistää tiedon jakamista, mikä puolestaan edesauttaa oppimista koko alalla ja positiivista turvallisuuskehitystä. Hyvän turvallisuuskulttuurin merkitys korostuu, kun rautateiden turvallisuusvastuut jakautuvat yhä useammalle taholle", sanoo erityisasiantuntija Ville Vainiomäki. 

Jokaisella rautatieliikenteen toimijalla on vastuu valvoa oman toimintansa turvallisuutta. Turvallisuusvastuu jakautuu esimerkiksi liikenteen tilaajien, kaluston ja rataverkon kunnosta vastaavien tahojen ja raideliikenteen ammattilaisia kouluttavien tahojen kesken. Liikenne- ja viestintäviraston yhtenä tehtävänä on raideliikenteen viranomaisvalvonta. 

Parannusta ja parannettavaa 

Yhteistyöllä on saatu aikaan myös tuloksia: vuonna 2018 ei tapahtunut yhtään merkittävää törmäys- tai suistumisonnettomuutta. Myös ympäristölle vahinkoa aiheuttavat, vakavat vaarallisten aineiden kuljetukseen liittyvät rautatieonnettomuudet ovat Suomessa harvinaisia.  

Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä: vuosittain junan alle menehtyy 50-60 henkilöä. Vaikka tasoristeysturvallisuuteen on viime vuosina panostettu ja onnettomuuksien vuosittainen määrä on vähentynyt 2000-luvulla selvästi, tasoristeysturvallisuus on kuitenkin Suomessa edelleen selvästi muita Pohjoismaita heikommalla tasolla. Vuonna 2018 tapahtui yhteensä 27 tasoristeysonnettomuutta ja näissä menehtyi yhteensä 4 henkilöä.   

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Ville Vainiomäki 
ville.vainiomaki(at)traficom.fi 
p. 029 5346 891