Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Uusi vesiliikennelaki helposti haltuun: Mitä varusteita veneillessä tarvitaan?

Uusi vesiliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Veneen päällikkö vastaa siitä, että veneessä on tarvittavat varusteet. Miten valitsen sopivat pelastusliivit ja mitä muita varusteita veneillessä tarvitaan – kokosimme vinkkilistan varusteiden valintaan ja selvitimme myös, miksi pelastusliivit jäävät liian usein rannalle.

Ennen veneilemään lähtemistä päällikön pitää tarkistaa veneen varusteet ja varmistaa, että ne ovat kunnossa ja helposti saatavilla. Tarvittava varustemäärä riippuu veneen koosta ja paljonko veneessä on matkustajia. Jokaisella veneessä olevalla tulee olla pelastusliivit.

”Veneessä tulee olla aina kaikille hyväksytyt ja sopivankokoiset pelastusliivit, pelastuspuvut tai muut kelluntapukineet helposti saatavilla. Lisäksi moottoriveneessä tai yli 5-metrisessä purjeveneessä tulee olla pilssipumppu tai äyskäri sekä airot, mela tai ankkuri köysineen. Jos perämoottorin teho on yli 25 kilowattia tai veneessä on liekillä toimiva polttolaite tai sisämoottori, veneessä pitää olla myös tarkastettu käsisammutin”, neuvoo tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Alle 12-metrisessä veneessä pitää olla myös laite, jolla voidaan antaa voimakas äänimerkki ja yli 12-metrisessä veneessä myös sumutorvi. Yli 20-metrisessä veneessä voi kuulla laivakellon kilkatuksen.

Vinkkejä veneilyvarusteiden valintaan

  1. Hanki varusteet mieluiten asiantuntevasta erikoisliikkeestä. Näin saat luotettavat vastaukset kysymyksiisi.
  2. Valitse sopivat pelastusliivit käyttäjän painon mukaan ja sovita liivejä tai muuta kelluntapukinetta ennen ostopäätöstä. Tarkista, että pelastusliiveissä on CE-merkintä.
  3. Vain käytössä olevat varusteet suojaavat veneilijää: Ota hankkimasi varusteet aina mukaan, vaikka lähtisit vain lyhyelle venereissulle.  Ja olitpa millä tahansa kokoonpanolla lähdössä vesille, niin kaikkien kannattaa pukea pelastusliivit päälle jo ennen laiturille menoa.

Kyselytutkimus paljastaa, miksi pelastusliivit jäävät liian usein rannalle

Traficomin tekemässä kyselytutkimuksessa selvitettiin, miksi pelastusliivejä ei käytetä (Ulkoinen linkki). Kyselyn mukaan suurin syy siihen, miksi pelastusliivejä ei veneillessä käytetä, on yksinkertaisesti se, ettei pelastusliivejä ole. Myös pelastusliivien epämukavuus ja turvalliseksi arvioidut veneilyolosuhteet nostettiin esiin.

”Pelastusliivit ovat veneillessä halpa henkivakuutus ja ne kannattaa pitää puettuna aina, kun liikkuu vesillä. Pidetään liivit päällä ja näytetään vesimerkkiä turvallisen veneilykesän puolesta”, kannustaa Toppari.

Käymme läpi uuden vesiliikennelain pääkohtia tiedotesarjassa. Tutustu myös aikaisempiin tiedotteisiin (Ulkoinen linkki) ja seuraa keskustelua somessa tunnisteella #vesiliikennelaki2020.

Lisätietoja:

Uusi vesiliikennelaki: www.traficom.fi/fi/vesiliikennelaki2020 (Ulkoinen linkki)

Tutustu kyselytutkimukseen: Epämukavia, tarpeettomiksi koettuja tai niitä ei edes ole – tässä syyt siihen, miksi pelastusliivejä ei käytetä veneillessä (Ulkoinen linkki)

Liity mukaan näyttämään vesimerkkiä muiden veneilijöiden kanssa somessa #näytävesimerkkiä, vesimerkki.fi (Ulkoinen linkki)

tiiminvetäjä Suvi Toppari, p. 029 534 5412, suvi.toppari(at)traficom.fi, Twitterissä @SuviToppari

erityisasiantuntija Kimmo Patrakka, p. 029 534 6450, kimmo.patrakka(at)traficom.fi