Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Käytä palvelua, kun haluat ilmoittaa autosi, moottoripyöräsi tai muun ajoneuvosi tilapäisesti pois liikennekäytöstä. Liikennekäytöstäpoisto tulee voimaan heti ilmoituksen jälkeen ja on voimassa toistaiseksi.

Jos et käytä ajoneuvoa juuri nyt, voit poistaa sen tilapäisesti liikenteestä ja säästää samalla ajoneuvokuluissa. Liikennekäytöstä poisto tulee voimaan heti. Voit kuitenkin käyttää ajoneuvoa poistopäivän loppuun, jos määräaikaiskatsastus ja liikennevakuutus ovat voimassa, rekisterikilvet kiinnitettyinä ja ajoneuvovero maksettuna. Tämän jälkeen liikennekäytöstäpoistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa ennen liikennekäyttöönottoa kuin erikseen mainituissa poikkeustilanteissa . Väärinkäytöksistä seuraa vähintään 1000 €:n lisävero .  

Liikennekäytöstäpoisto on voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi. Rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa poiston yhteydessä.

Vaikutukset maksuihin

Ajoneuvoveroa ei tarvitse maksaa liikennekäytöstäpoiston ajalta (pl. poistopäivä). Liikaa maksettu ajoneuvovero hyvitetään seuraavalla verolipulla ellet hae palautusta . Jos otat ajoneuvon liikennekäytöstä poistojen välillä liikennekäyttöön, lähetetään käyttöajalta aina vähintään 10 €:n suuruinen ajoneuvoverolippu (ajoneuvoveron pienin maksuunpantava määrä).

Liikennekäytöstäpoiston vaikutus vakuutusmaksun suuruuteen riippuu vakuutussopimuksestasi. Tarkista vaikutukset omasta vakuutusyhtiöstäsi. Liikennekäytöstäpoisto päivittyy vakuutusyhtiöiden tietoihin muutaman päivän viiveellä. Jos haluat päättää liikennevakuutuksen poiston yhteydessä kokonaan, sovi siitä erikseen vakuutusyhtiösi kanssa.

Voit tarkistaa liikennekäytöstäpoiston kannattavuuden laskurilla (Ulkoinen linkki).

Jos olet myynyt ajoneuvosi, et saa tehdä sille enää liikennekäytöstäpoistoa. Voit päättää ajoneuvovero- ja liikennevakuutusmaksuvelvollisuutesi tekemällä luovutusilmoituksen. Jos ajoneuvo on kuitenkin todistettavasti viety rekisteröitäväksi ulkomaille tai Ahvenanmaalle, voit tehdä liikennekäytöstäpoiston ulkomaille

Jos liikenneasioiden rekisterissä ollut ajoneuvo on rekisteröity sotilasajoneuvorekisteriin, sille voidaan merkitä liikennekäytöstäpoisto sotilasajoneuvorekisteriin .

Jos et aio käyttää ajoneuvoa enää koskaan, tee sille lopullinen poisto . Lopullista poistoa varten voit toimittaa autosi maksutta Suomen Autokierrätys Oy:n (Ulkoinen linkki) valtuutettuun romuajoneuvojen vastaanottopisteeseen.

Toimi näin

1

Kirjaudu Oma asiointi-palveluun ja valitse ajoneuvo, jonka poistat tilapäisesti liikennekäytöstä .

2

Valitse Poista liikennekäytöstä -palvelu. Maksa ja palaa palveluun, josta saat kuitin.

3

Tarkista lopuksi Oma asiointi -palvelussa, että liikennekäytöstäpoisto päivittyi ajoneuvosi tietoihin. Tiedon päivittymisessä voi kestää 5-10 minuuttia. 

Katso ohjevideo

Huomioithan, että siirryt YouTuben sivuille ja sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.

Tiesitkö?

Liikennekäytöstäpoistosta käytetään joskus myös seisonta-termiä, vaikka kyse on hieman eri asioista. Liikennekäytöstäpoisto on rekisteri-ilmoitus, joka katkaisee käyttämättömyysajalta vakuutusmaksujen lisäksi myös ajoneuvoveron verokauden. Seisontavakuutus on vakuutusyhtiöiden asiakkailleen tarjoama palvelu, joka katkaisee vakuutusmaksut siltä ajalta, kun ajoneuvoa ei käytetä. Useimmat vakuutusyhtiöt lopettivat seisontavakuutusten tarjoamisen, kun liikennekäytöstäpoiston tekeminen tuli mahdolliseksi.