Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Ajoneuvoveron jälki- ja lisävero

Liikennekäytöstä poistettua tai rekisteröimätöntä autoa ei saa käyttää liikenteessä kuin erikseen mainituissa poikkeustapauksissa. Väärinkäytöksen seurauksena voidaan laittaa maksuun ajoneuvoveron jälki- ja lisävero. Liikennevakuutuskeskus perii myös vakuuttamattomalta ajalta vakuuttamattomuusmaksua.

Lisäveron määrä on vuotuinen ajoneuvovero viisinkertaisena, kuitenkin aina vähintään 1000 €. Lisäksi peritään ajoneuvoveroa jälkiverotuksena 10 €.

Ajoneuvoveron jälki- ja lisävero laitetaan maksuun lähtökohtaisesti ajoneuvon verovelvolliselle

Ajoneuvon käyttäjä tai kuljettaja on verovelvollinen vain siinä tapauksessa, että ajoneuvon omistajaa ja haltijaa ei saada selvitettyä tai jos ajoneuvo on otettu käyttöön suostumuksetta. Jos ajoneuvosi on otettu käyttöön ilman lupaa, tee rikosilmoitus.

Jälki- ja lisävero on maksettava yhdessä erässä eräpäivään mennessä tai ajoneuvo menee käyttökieltoon. Käyttökiellossa olevaa ajoneuvoa ei voi ottaa liikennekäyttöön, katsastaa tai viedä maasta. Käyttökielto ei poistu, vaikka ajoneuvo siirtyy toiselle omistajalle tai haltijalle.

Poikkeustilanteet, joissa liikennekäytöstäpoistettua ajoneuvoa saa käyttää

Esimerkkejä tilanteista, jotka eivät vaikuta lisäveron määräytymiseen

  • Liikennekäyttöön ottamisen unohtaminen, inhimillinen erehdys tai tietämättömyys lainsäädännöstä 
  • Ajomatkan pituus, kesto tai ajoneuvon käyttämiseen johtaneet syyt 
  • Ajoneuvolle on otettu liikennevakuutus ja se on katsastettu. (Huomioi! Ajoneuvon katsastaminen ja vakuuttaminen ei ole sama asia kuin liikennekäyttöönotto) 
  • Ajoneuvolla on ajettu katsastukseen ilman ennalta varattua katsastusaikaa. 
  • Ajoneuvolle on yritetty tehdä liikennekäyttöönottoa sähköisessä palvelussa, mutta liikennekäyttöönotto ei ole yrityksestä huolimatta onnistunut. 
  • Sähköisen palvelun huolto- ja käyttökatkot.