Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Hae ikäpoikkeuslupaa ajokorttia varten

Traficom voi myöntää poikkeusluvan henkilöauton ajokortin saamiseksi jo 17-vuotiaana, jos nuoren säännöllinen kulkeminen kouluun, töihin, työssäoppimiseen tai harrastukseen on kulkuyhteyksistä tai muista erityisistä syistä johtuen hankalaa.

IKÄPOIKKEUSLUPAHAKEMUSTEN KÄSITTELY ON RUUHKAUTUNUT

Huom! Jos olet jo hakenut ikäpoikkeuslupaa aiemmin, hakemuksesi on jo jonossa, ei sinun tarvitse käyttää sähköistä palveluamme hakemuksen jättämiseksi uudelleen tai sen maksamiseksi.

Tällä hetkellä jonossa on noin 2870 hakemustaHakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Parhaillaan käsitellään ikäpoikkeuslupahakemuksia, jotka on saapuneet 6.3.2024 (Päivitetään maanantaisin). 

Huomioithan, että ikäpoikkeuslupa voidaan myöntää aikaisintaan 3 kuukautta ennen kuin nuori täyttää 17 vuotta.

Tiedustelut hakemuksia tai sen liitteitä koskien eivät nopeuta hakemuksen käsittelyä. Jos olet lähettänyt hakemuksesi yllä olevan ajankohdan tienoilla tai sen jälkeen, pyydämme, ettet vielä tiedustelisi hakemuksen käsittelystä, koska tiedusteluihin vastaaminen ruuhkauttaa tilannetta entisestään.

Jos olet lähettänyt sähköisen hakemuksen, lähetäthän postitse toimitettavat liitteet mahdollisimman pian.

Otamme sinuun yhteyttä käsittelyvaiheessa, jos hakemukseen tarvitaan lisäselvityksiä. Muussa tapauksessa päätös saapuu postitse tai valintasi mukaan sähköpostiin, josta se on itse tulostettava. Myönnetty lupa näkyy Traficomin  asiointipalvelussa (Ulkoinen linkki) nuoren omissa tiedoissa, joihin pääsee kirjautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos olet lähettänyt hakemuksesi Traficomille ennen yllämainittua ajankohtaa ja epäilet, ettei se ole saapunut, voit kysyä hakemuksesi tilannetta Traficomin asiakaspalvelusta (Ulkoinen linkki).

 

Näin haet poikkeuslupaa

1

Tutustu ohjeisiin

Ikäpoikkeuslupaa voi hakea nuoren ollessa 16v 8kk ikäinen. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 3 kuukautta aiemmin, mutta kuljettajantutkinnon nuori voi suorittaa vasta 17 vuotta täytettyään. Jo ennen ikäpoikkeusluvan myöntämistä voi suorittaa kaiken pakollisen kuljettajaopetuksen (autokoulussa tai opetusluvalla), jo 16-vuotiaasta alkaen. Saatu opetus ei vanhene. Myös ajokorttiluvan voi hakea jo etukäteen. Näin pääset tutkintoon heti, kun ikäpoikkeuslupa myönnetään.

Ikäpoikkeuslupaa haetaan Traficomin sähköisissä palveluissa. Palveluun voi kirjautua vain täysi-ikäinen henkilö eli lupaa hakee nuoren virallinen huoltaja, ei nuori itse. Näin huoltaja antaa suostumuksen ajokortin saamiselle alaikäisenä sekä vakuuttaa kaikki annetut tiedot, mukaan lukien kulkemistarpeeseen liittyvien kohtuullisen matkan rajojen ylittymisen.

Kaikkien todistusten tulee olla asianmukaisesti allekirjoitettuja. Asian käsittelyä nopeuttaa mahdollisimman huolellisesti täytetty hakemus ja tarvittavien liitteiden toimittaminen

2

Täytä hakemus

Jätä hakemus sähköisesti Traficomin Oma asiointi-palvelussa. Hakemus löytyy palvelun kohdasta Ajokortti. Hakemuksen jättää nuoren huoltaja kirjautumalla asiointipalveluun. 

Hakemus maksetaan palvelussa. Hinta 110 euroa. Kielteisestä päätöksestä ei palauteta maksua. 

Kaikki ikäpoikkeuslupapäätökseen tarvittava lisätieto annetaan palvelussa. Hakemisen perusteeseen liittyvä pakollinen todistus lisätään joko liitteenä sähköiseen hakemukseen tai postitetaan hakemisen jälkeen Traficomin kirjaamoon (Liikenne- ja viestintävirasto, PL 320, 00059 TRAFICOM). Hakemus mahdollisine liitteineen siirtyy Traficomin käsittelyjonoon, kun hakemus on maksettu ja palvelussa päästy viimeiselle vahvistus-sivulle. Hakemusta ei voi palvelussa tallentaa keskeneräiseksi tai sen täyttämistä jatkaa myöhemmin. Hakemusta ei voi myöskään jälkikäteen täydentää sähköisessä asiointipalvelussa, vaan mahdolliset täydennykset on toimitettava Traficomin kirjaamoon (Liikenne- ja viestintävirasto, PL 320, 00059 TRAFICOM)

3

Saat ikäpoikkeuslupapäätöksen valintasi mukaan sähköisenä tai postitse.

Myönnetty lupa näkyy Traficomin asiointipalvelussa (Ulkoinen linkki) nuoren omissa tiedoissa, joihin pääsee kirjautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Myönteinen ikäpoikkeuslupapäätös saapuu sähköpostitse, mistä se on itse tulostettava, tai postitse kotiosoitteeseen. 

Lupapäätös on pidettävä mukana ajaessa aina 18-vuotiaaksi saakka, myös ajokoetta suoritettaessa, ja esitettävä tarvittaessa poliisille.

Kun lupa on myönnetty, voi 17 vuotta täytettyään suorittaa B-luokan teoriakokeen ja lupapäätöksen saavuttua ajokokeen. Tutkintoon pääsemiseksi tulee hakea erikseen ajokorttilupaa. Ajokorttiluvan (Ulkoinen linkki) B-luokalle voi hakea aikaisintaan 16-vuotiaana.

Ikäpoikkeusluvalla ei saa ajaa Ahvenanmaalla, Ruotsissa eikä Virossa. Ajokortin kelpoisuus 17-vuotiaana ko. alueilla on tarkistettu paikallisilta viranomaisilta. Muiden maiden osalta ajokortin kelpoisuus tulee tarkistaa paikallisilta viranomaisilta.