Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen ja verovapautuksen hakeminen

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus korvasi vammaisen pysäköintiluvan 1.6.2020 alkaen. Ennen 1.6.2020 myönnetyt vammaisen pysäköintiluvat ovat voimassa normaalisti luvan voimassaolon loppuun asti. Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on henkilökohtainen.

Tässä palvelussa voit hakea uutta pysäköintitunnusta tai päättyvän vammaisen pysäköintiluvan tai liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen uudistamista vain itsellesi. Sähköisen palvelun käyttö edellyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmenteen käyttöä.

Uutta tunnusta esimerkiksi kadonneen vammaisen pysäköintiluvan tai liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen tilalle, voit hakea vain Ajovarmasta.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus voidaan myöntää, jos myöntämisen edellytykset lääkärinlausunnon perusteella täyttyvät. Voit hakea samalla myös vapautusta ajoneuvoveron perusverosta. Tunnusta voidaan käyttää siinä ajoneuvossa, jossa luvanhaltija on itse kuljettajana tai kuljetettavana. Pysäköintitunnus kelpaa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.

Sähköisestä Oma asiointi -palvelusta voit hakea uutta pysäköintitunnusta tai päättyvän luvan/tunnuksen uudistamista. Sähköisen palvelun käyttö edellyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmenteen käyttöä.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen kaksoiskappaletta esimerkiksi kadonneen, anastetun tai tuhoutuneen pysäköintiluvan tilalle, voit hakea vain Ajovarmasta. Henkilöllä voi olla vain yksi pysäköintitunnus kerrallaan. 

Näin haet liikkumisesteisen pysäköintitunnusta asiointipalvelussa tai Ajovarmassa

1: Hanki tarvittaessa lääkärinlausunto

Jos sinulla ei ole aiempaa pysäköintilupaa/tunnusta tai aiempi pysäköintilupasi/tunnuksesi on myönnetty alle 10 vuoden määräajaksi, koska vammaasi ei ole arvioitu pysyväksi, hanki lääkärinlausunto. Lausunnon on täytettävä tunnuksen myöntämisen edellytykset. Lääkäreillä ja lääkäriasemilla on lausuntolomakkeita, jotka on tarkoitettu liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen myöntämiseen.

2: Jätä hakemus

Voit hakea palvelun käytön edellytysten täyttyessä liikkumisesteisen pysäköintitunnusta sähköisesti Oma asiointi -palvelussa (20 e) tai vaihtoehtoisesti Ajovarman palvelupisteessä (20 e).

Haettaessa liikkumisesteisen pysäköintitunnusta Ajovarmasta, hakemusta ja mahdollista lääkärinlausuntoa ei tarvitse jättää henkilökohtaisesti, vaan ne voidaan toimittaa liikkumisesteisen henkilön puolesta. Hakemus tulee maksaa sen jättämisen yhteydessä.

Hakemuksen yhteydessä voit hakea vapautusta ajoneuvon perusverosta. Ilmoita hakemuksessa tai Oma asiointi -palvelussa verovelvollisen henkilötunnus sekä sen ajoneuvon rekisteritunnus, jolle haet vapautusta. Vapautusta voi hakea uuden pysäköintitunnuksen ja aikaisemman vammaisen pysäköintiluvan tai liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen uudistamisen yhteydessä, mutta ei kaksoiskappaleen hakemisen yhteydessä. Vapautuksen voimassaolo on sidottu pysäköintitunnuksen voimassaoloon.

 

Vaihtoehtoisesti voit hakea pysäköintitunnusta  Ajovarman palvelupisteessä.

3: Pysäköintitunnus postitse kotiin

Saat pysäköintitunnuksen postitse kotiin noin 6 arkipäivän kuluessa hakemuksesi jättämisestä, jos tunnuksen myöntämisen edellytykset täyttyvät. Jos sähköisessä hakemuksessasi on puutteita, Ajovarman asiakaspalvelija on sinuun yhteydessä.

Hoitolaitoksille voidaan myöntää pysäköintitunnus asiakkaiden kuljettamista varten. Tunnusta tulee hakea Ajovarmasta hoitolaitoksen työntekijälle. Tunnusta ei voida myöntää yritykselle. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa vapaamuotoinen selvitys hoitolaitoksen toiminnan luonteesta ja pysäköintitunnuksen tarpeesta. Pysäköintitunnus hoitolaitoksen työntekijälle myönnetään aina viiden vuoden määräajaksi.

Hakemus liikkumisesteisen pysäköintitunnusta varten

Jos et halua käyttää sähköistä palvelua, toimita hakemus liitteineen Ajovarmaan, missä hakemus tulee maksaa sen jättämisen yhteydessä. Älä postita hakemusta!