Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Olet oikeutettu romutuspalkkioon, kun romutat vähintään 10 vuotta vanhan autosi ja hankit joukkoliikennelipun tai liikennepalveluita. Joukkoliikennelipun tai liikennepalveluiden hankkimiseen palkkiota myönnetään korkeintaan 1 000 euroa. Tukea voi saada kerran tukikauden (1.12.2020 - 31.12.2021) aikana, ja sitä myönnetään ainoastaan yksityishenkilöille.

Romutuspalkkion hakuaika päättyi 31.12.2021 klo 24. Tämän jälkeen saapuneiden hakemusten perusteella ei voi myöntää romutuspalkkiota.

Romutuspalkkio voidaan myöntää 1000 euron suuruisena esimerkiksi kuukausilippuun tai vuosilippuun. Romutuspalkkio voi kattaa useita joukkoliikennelippuja ja se voidaan myöskin myöntää eri joukkoliikennelippujen yhdistelmälle, esimerkiksi juna- ja bussilipuille, sekä näitä täydentäviä liikkumispalveluita sisältäville yhdistelmälipuille. Täydentäviä liikkumispalveluita voivat olla muun muassa kutsuohjautuvat liikennepalvelut tai kaupunkipyöräpalvelut. 

Romutuspalkkiota haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. 

Ohjeet

1

Tarkasta täyttääkö romutettavaksi suunniteltu auto romutuspalkkion edellytykset

  1. Romutettava henkilöauto tulee luovuttaa kierrätykseen viralliseen vastaanottopisteeseen, josta auton omistaja saa romutustodistuksen ja tieto romutuksesta tallentuu liikenneasioiden rekisteriin. Auton romuttaminen on Suomessa maksutonta. Valtuutettujen vastaanottopisteiden sijainnin voi tarkistaa osoitteesta www.autokierratys.fi (Ulkoinen linkki).
  2. Romutettavan auton pitää olla ensirekisteröity vuonna 2010 tai aiemmin.
  3. Romutettavan henkilöauton oltava liikennekäytössä romutushetkellä.
  4. Vuonna 2021 romutettavan auton on pitänyt olla liikennekäytössä vuonna 2020 vähintään yhden päivän. Vuonna 2020 romutettavan auton on pitänyt olla liikennekäytössä vuonna 2019 vähintään yhden päivän.
  5. Romutustodistus ja joukkoliikennelipun kuitti on päivätty aikavälille 1.12.2020–31.12.2021. 
  6. Romutuspalkkion voi hyödyntää samasta romutettavasta autosta vain kerran.
  7. Romutuspalkkio myönnetään vain yksityishenkilölle, joka on omistanut romutettavan auton tai ollut sen haltijana yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajan ennen romutusta.
2

Luovuta romutettava autosi viralliseen vastaanottopisteeseen

Romutettava henkilöauto tulee luovuttaa kierrätykseen viralliseen vastaanottopisteeseen, josta auton omistaja saa romutustodistuksen ja tieto romutuksesta tallentuu liikenneasioiden rekisteriin. 

Auton romuttaminen on Suomessa maksutonta. Valtuutettujen vastaanottopisteiden sijainnin voi tarkistaa osoitteesta www.autokierratys.fi (Ulkoinen linkki).

3

Hae romutuspalkkiota

  • Romutuspalkkiota voi Traficomilta hakea romutetun henkilöauton omistaja tai haltija.

 

  • Hakemukseen on liitettävä dokumentti hankitusta joukkoliikennelipusta esim. ostokuitti josta käy ilmi hankintapäivä, hinta ja hankittu palvelu.

Kun auto viedään romutettavaksi viralliseen vastaanottopisteeseen, romutustieto tallentuu liikenneasioiden rekisteriin, eikä erillistä romutustodistusta tarvita hakemuksen liitteeksi.

4

Traficomin päätös ja romutuspalkkion maksaminen

Hakemuksen perusteella tehdään päätös romutuspalkkion myöntämisestä.

Romutuspalkkio maksetaan hakijan ilmoittamalle tilille noin kuukauden kuluessa päätöksen teosta.