Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Vammaisen pysäköintiluvan ja verovapautuksen hakeminen

Vammaisen pysäköintilupa on henkilökohtainen. Lupa voidaan myöntää, jos myöntämisen edellytykset lääkärinlausunnon perusteella täyttyvät. Lupaa voidaan käyttää siinä ajoneuvossa, jossa luvanhaltija on itse kuljettajana tai kuljetettavana. Vammaisen pysäköintilupa kelpaa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Voit hakea samalla myös vapautusta ajoneuvoveron perusverosta.

Sähköisestä Oma asiointi -palvelusta voit hakea uutta pysäköintilupaa tai päättyvän luvan uudistamista. Sähköisen palvelun käyttö edellyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksai tai mobiilivarmenteen käyttöä.

Vammaisen pysäköintiluvan kaksoiskappaletta, esimerkiksi kadonneen pysäköintiluvan tilalle, voit hakea vain Ajovarmasta.

Näin haet vammaisen pysäköintilupaa asiointipalvelussa tai Ajovarmassa

1: Hanki tarvittaessa lääkärinlausunto

Jos sinulla ei ole aiempaa pysäköintilupaa tai aiempi pysäköintilupasi on myönnetty alle 10 vuoden määräajaksi, koska vammaasi ei ole arvioitu pysyväksi, hanki lääkärinlausunto. Lausunnon on täytettävä luvan myöntämisen edellytykset. Lääkäreillä ja lääkäriasemilla on lausuntolomakkeita, jotka on tarkoitettu vammaisen pysäköintiluvan myöntämiseen.

2: Jätä hakemus

Voit hakea palvelun käytön edellytysten täyttyessä vammaisen pysäköintilupaa sähköisesti Oma asiointi -palvelussa (20 e) tai vaihtoehtoisesti Ajovarman palvelupisteessä (20 e).

Haettaessa vammaisen pysäköintilupaa Ajovarmasta, hakemusta ja mahdollista lääkärinlausuntoa ei tarvitse jättää henkilökohtaisesti, vaan ne voidaan toimittaa vammaisen henkilön puolesta. Hakemus tulee maksaa sen jättämisen yhteydessä.

Hakemuksen yhteydessä voit hakea vapautusta ajoneuvon perusverosta. Ilmoita hakemuksessa tai Oma asiointi -palvelussa verovelvollisen henkilötunnus sekä sen ajoneuvon rekisteritunnus, jolle haet vapautusta. Vapautusta voi hakea uuden pysäköintiluvan ja aikaisemman pysäköintiluvan uudistamisen yhteydessä, mutta ei kaksoiskappaleen hakemisen yhteydessä. Vapautuksen voimassaolo on sidottu pysäköintiluvan kestoon.

 

Vaihtoehtoisesti voit hakea pysäköintilupaa  Ajovarman palvelupisteessä.

3: Pysäköintilupa postitse kotiin

Saat pysäköintiluvan postitse kotiin noin 6 arkipäivän kuluessa hakemuksesi jättämisestä, jos luvan myöntämisen edellytykset täyttyvät. Jos sähköisessä hakemuksessasi on puutteita, Ajovarman asiakaspalvelija on sinuun yhteydessä.

Hoitolaitoksille voidaan myöntää pysäköintilupa asiakkaiden kuljettamista varten. Lupaa tulee hakea Ajovarmasta hoitolaitoksen työntekijälle. Lupaa ei voida myöntää yritykselle Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa vapaamuotoinen selvitys hoitolaitoksen toiminnan luonteesta ja pysäköintiluvan tarpeesta. Lupa hoitolaitoksen työntekijälle myönnetään aina viiden vuoden määräajaksi.