Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

ADAS - Älykäs nopeusavustin

Älykkään nopeusavustimen (Intelligent Speed Assistance, ISA) tavoitteena on vähentää ylinopeuksista johtuvia onnettomuuksia. Älykäs nopeusavustin näyttää voimassa olevan nopeusrajoituksen auton mittaristossa ja varoittaa kuljettajaa nopeusrajoituksen ylittämisestä varoitusvalolla ja äänimerkillä.

Älykäs nopeusavustin voi myös käyttää pelkästään tuntohavaintoon perustuvaa varoitusta, joka voi olla esimerkiksi kaasupolkimen tärinä. Se ei kuitenkaan estä ylinopeuden ajamista, kuten kuorma-autoissa käytettävä nopeudenrajoitin. Älykäs nopeusavustin voi olla myös yhteydessä mukautuvaan vakionopeussäätimeen, jolloin auto muuttaa ajonopeuden itse rajoituksen mukaiseksi.

Näin älykäs nopeusavustin toimii

Älykäs nopeusavustin tunnistaa nopeusrajoituksen ensisijaisesti lukemalla liikennemerkkejä. Sen lisäksi järjestelmä voi käyttää digitaalisia karttatietoja. 

Hyvä tietää

Älykkään nopeusavustimen toiminnassa voi syntyä ongelmatilanteita, jos auton kamera lukee esimerkiksi edellä ajavan kuorma-auton perässä olevan nopeusmerkin liikennemerkkinä. 

Tutustu ajoneuvon käyttöohjeeseen. Sieltä löydät tarkan tiedon, missä järjestelmän anturit sijaitsevat. Käyttöohjeesta löydät myös valmistajan antamia tarkempia ohjeita ajoneuvosi järjestelmän käyttämiseen sekä tilanteisiin, joissa järjestelmä ei välttämättä toimi oikein tai ei ollenkaan.

Kuljettaja on aina vastuussa nopeuden noudattamisesta. Auton antureiden, kameroiden ja tutkien tulee aina olla puhtaat, jotta järjestelmä toimii oikein.

ADAS - näkymätön apukuski: Älykäs nopeusavustin

Tutustu Vappu Pimiän kanssa älykkään nopeusavustimen toimintaan. (Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.)
Vappu Pimiä
Päivitetty