Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Brexitin vaikutukset UK:n kansalaisiin Suomessa

Ajokortti

Britanniassa myönnetyn ajokortin vaihtaminen suomalaiseen

Britanniassa myönnetyllä ajokortilla, joka on yhä voimassa, voi jatkossakin ajaa Suomessa ja sen voi vaihtaa suomalaiseen ajokorttiin. Kelpoisuus ja vaihtamista koskevat säännöt määräytyvät sen mukaan, että Britannian katsotaan olevan Wienin ja Geneven tieliikennesopimusten mukaisesti sopimusvaltio (Contracting State) ja niihin sovelletaan ajokorttilain (386/2011) 60 pykälää. Hakemuksen liitteenä on aina oltava lääkärinlausunto.

Lue lisää sopimusvaltioissa myönnettyjen ajokorttien kelpoisuudesta ja vaihtamisesta täältä: https://ajokortti-info.fi/perustietoa-ajokortista/ulkomaisen-ajokortin-vaihtaminen-suomalaiseen-ajokorttiin (Ulkoinen linkki)

Suomessa vakituisesti asuva henkilö voi vaihtaa Britanniassa myönnetyn henkilöauton tai moottoripyörän ajokortin suomalaiseen ilman uutta kuljettajantutkintoa. Vaihdettavan ajokortin pitää olla voimassa ja vaihto pitää tehdä ennen kuin on asunut kaksi vuotta vakituisesti SuomessaKahden vuoden määräaikaa tulkitaan kuitenkin tässä tapauksessa vuoden 2020 lopusta, ei henkilön omista osoitetiedoista. Näin ollen Suomessa jo pitkään asuneiden henkilöiden on eron jälkeen mahdollista vaihtaa voimassa oleva Britannian ajokortti suomalaiseen ajokorttiin ilman kuljettajantutkinnon suorittamista vuoden 2022 loppuun saakka.

Mikäli ajokortin voimassaolo on ehtinyt päättyä, tulee suorittaa suomalainen kuljettajantutkinto eli teoria- ja ajokoe sekä moottoripyöräkorttia hankkiessa myös käsittelykoe. Jos ajokortti on kadonnut tai varastettu, tulee toimittaa ajokorttiote ja suorittaa kuljettajantutkinto.

Raskaiden luokkien vaihtamiseksi on aina suoritettava kuljettajantutkinto.

Diplomaattistatuksella tai kansainvälisissä organisaatioissa ja EU-virastoissa Suomessa työskentelevien ajokortin vaihtamisesta tulee olla yhteydessä ulkoasiainministeriön Protokollapalveluihin.

Missä tilanteissa Britanniassa myönnetty ajokortti pitää vaihtaa suomalaiseen

Britanniassa myönnetty ajokortti hyväksytään Suomessa turisteina oleskelevilta normaalisti, mutta Suomessa vakinaisesti asuvien tulee vaihtaa kortti suomalaiseen korttiin kahden vuoden sisällä vakinaisen asumisen alkamisesta.

Vaihtaaksesi ajokortin asioi Ajovarman palvelupisteessä. Aika kannattaa varata etukäteen (Ulkoinen linkki). Ota mukaasi:

  • passi tai muu virallinen henkilötodistus
  • kaksi valokuvaa
  • lääkärinlausunto
  • vaihdettava ulkomainen ajokortti tai  ajokortin puuttuessa ajokorttiote

Lisäksi ulkomaisilla ajokorteilla ajavien on täytettävä Suomessa voimassa olevat ajokortin ikä- ja ajoterveysvaatimukset. Henkilöautokortin ikäraja on 18 vuotta, moottoripyöräkortin pyörän tehosta riippuen 16-24 vuotta, kuorma-autokortin 21 vuotta ja linja-autokortin 24 vuotta. 

Lisätietoja ulkomaalaisen ajokortin vaihtamisesta suomalaiseen (Ulkoinen linkki).