Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Brexitin vaikutukset UK:n kansalaisiin Suomessa

Ajokortti

UK:ssa myönnetyn ajokortin vaihtaminen suomalaiseen ennen siirtymäajan loppumista

Ennen kuin siirtymäaika loppuu, voi vakituisesti Suomessa asuva tai vähintään 6 kk Suomessa opiskellut vaihtaa UK:ssa myönnetyn ajokortin suomalaiseen EU-ajokorttien vaihtoa koskevien käytäntöjen mukaan (Ulkoinen linkki).Jos kortin voimassaolo on päättynyt, tulee mukana toimittaa lääkärinlausunto. Uutta kuljettajantutkintoa ei tarvita, jos moottoripyörän tai henkilöauton ajokortin (ryhmä 1) voimassaolon päättymisestä on alle kaksi vuotta. Kortti vaihdetaan Ajovarman palvelupisteessä. Aika kannattaa varata etukäteen (Ulkoinen linkki) ja mukaan tulee ottaa:

  • UK:ssa myönnetty ajokortti tai sen puuttuessa ajokorttiote UK:n ajokorttiviranomaiselta
  • passi tai muu virallinen henkilötodistus
  • kaksi valokuvaa, jos kuvaa ei ole ennestään jo voimassaolevassa suomalaisessa passissa tai henkilökortissa

UK:ssa myönnetyn kuorma- tai linja-autokortin voi vaihtaa suomalaiseen korttiin EU-maita koskevien käytäntöjen mukaan. Jos kortin voimassaolo on päättynyt, tulee mukana toimittaa lääkärinlausunto. Uutta kuljettajantutkintoa ei tarvita, jos kortin voimassaolon päättymisestä on alle vuosi. Kortti vaihdetaan Ajovarman palvelupisteessä. Aika kannattaa varata etukäteen (Ulkoinen linkki).

Diplomaattistatuksella tai kansainvälisissä organisaatioissa ja EU-virastoissa Suomessa työskentelevien ajokortin vaihtamisesta siirtymäajan jälkeen voi olla yhteydessä ulkoministeriön protokollapalveluihin.  

UK:ssa myönnetyn ajokortin vaihtaminen suomalaiseen siirtymäajan jälkeen

Siirtymäajan päättymisen jälkeen UK:ssa myönnetyn ajokortin kelpoisuutta ja vaihtamista koskevat samat säännöt kuin muissakin ns. tieliikenteen sopimusvaltioissa myönnettyjen ajokorttien vaihtamista. Hakemuksen liitteenä on aina oltava lääkärinlausunto.

Siirtymäajan päättymisen jälkeen Suomessa vakituisesti asuva henkilö voi vaihtaa UK:ssa myönnetyn henkilöauton tai moottoripyörän ajokortin suomalaiseen ilman uutta kuljettajantutkintoa. Vaihdettavan ajokortin pitää olla voimassa ja vaihto pitää tehdä ennen kuin on asunut kaksi vuotta vakituisesti SuomessaKahden vuoden määräaikaa tulkitaan kuitenkin tässä tapauksessa siirtymäajan päättymisestä, ei henkilön omista osoitetiedoista. Näin ollen Suomessa jo pitkään asuneiden henkilöiden on eron jälkeen mahdollista vaihtaa voimassa oleva UK:n ajokortti suomalaiseen ajokorttiin ilman kuljettajantutkinnon suorittamista kahden vuoden ajan siirtymäajan loppumisesta.

Mikäli ajokortin voimassaolo on ehtinyt päättyä, tulee suorittaa suomalainen kuljettajantutkinto eli teoria- ja ajokoe sekä moottoripyöräkorttia hankkiessa myös käsittelykoe. Jos ajokortti on kadonnut tai varastettu, tulee toimittaa ajokorttiote ja suorittaa kuljettajantutkinto.

Raskaiden luokkien vaihtamiseksi on aina suoritettava kuljettajantutkinto.

Missä tilanteissa UK:ssa myönnetty ajokortti pitää vaihtaa suomalaiseen

UK:ssa myönnetty ajokortti hyväksytään Suomessa turisteina oleskelevilta normaalisti, mutta Suomessa vakinaisesti asuvien tulee vaihtaa kortti suomalaiseen korttiin kahden vuoden sisällä vakinaisen asumisen alkamisesta.

Vaihtaaksesi ajokortin asioi Ajovarman palvelupisteessä. Aika kannattaa varata etukäteen (Ulkoinen linkki). Ota mukaasi:

  • passi tai muu virallinen henkilötodistus
  • kaksi valokuvaa
  • lääkärinlausunto
  • vaihdettava ulkomainen ajokortti tai  ajokortin puuttuessa ajokorttiote

Lisäksi ulkomaisilla ajokorteilla ajavien on täytettävä Suomessa voimassa olevat ajokortin ikä- ja ajoterveysvaatimukset. Henkilöautokortin ikäraja on 18 vuotta, moottoripyöräkortin pyörän tehosta riippuen 16-24 vuotta, kuorma-autokortin 21 vuotta ja linja-autokortin 24 vuotta. 

Lisätietoja ulkomaalaisen ajokortin vaihtamisesta suomalaiseen (Ulkoinen linkki). 

Käytettynä ja uutena maahantuodut ajoneuvot

Käytettyjen ja uusien ajoneuvojen maahantuontiprosessi jatkuu ennallaan siirtymäkauden ajan.

Brexitin vaikutuksista matkustamiseen 

UK:n ero EU:sta voi vaikuttaa mm. lentoliikenneyhteyksiin ja matkustajanoikeuksiin . Vuoden 2020 ajan toimitaan kuitenkin kuin UK olisi vielä EU:n jäsen.