Brexitin vaikutukset liikenteeseen ja viestintään

Traficom on koonnut liikenteen ja viestinnän alalta yhteen liikenne- ja viestintäsektoreiden toimijoita ja yksityishenkilöitä koskevaa tietoa liittyen brexit-tilanteeseen. Sivua päivitetään aktiivisesti.

EU:n ja UK:n välisen erosopimuksen toteutuminen yhä epävarmaa

Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta (UK) jätti 29.3.2017 ilmoituksen aikomuksestaan erota Euroopan unionista.

UK on saanut lisäaikaa EU-eron läpiviemiseksi, tällä hetkellä lisäaikaa on myönnetty 31.1.2020 asti. Pidennys on joustava niin, että Britannia voi erota EU:sta aiemmin, mikäli erosopimus tulee aiemmin voimaan.

Riippumatta siitä, saadaanko erosopimus aikaan vai ei, UK:n ja EU:n välinen suhde muuttuu. EU:n lähtökohtana on ollut, että erosopimus on paras mahdollinen kompromissi.

Mahdollisia skenaarioita on vielä useita, mutta kaikkien liikenne- ja viestintäsektorin toimijoiden tulisi valmistua siihen, mikäli UK eroaa EU:sta ilman sopimusta ja siirtymäaikaa, tulee UK:sta välittömästi kolmas maa. Kolmannella maalla ei ole samoja oikeuksia ja etuja kuin jäsenvaltiolla.

Liikenne- ja viestintäministeriön tietoa brexitistä -sivut (Ulkoinen linkki).

Valtioneuvoston tietoa brexitistä -sivut (Ulkoinen linkki).

 

 

Brexitiin liittyvät liikenteen ja viestinnän asiat Traficomin sivuilla