Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kurun vesiosuuskunta on toimittanut puhdasta juomavettä jäsenilleen vuodesta 1963 lähtien. Veden laadun ohella huomiota kiinnitetään jatkuvasti myös noin 60 kilometriä pitkän vesiputkiverkoston kuntoon.

Maan alle asennetaan koko ajan enemmän erilaisia johtoja, putkia ja kaapeleita; vesiputkien ja sähköjohtojen lisäksi erityisesti kaukolämpöverkot sekä valokuitu- ja muut tiedonsiirtokaapelit aiheuttavat niin kaivuutöitä kuin suoranaisia maanalaisia ruuhkia. Selvää on, että kovassa kasvuvauhdissa sattuu ja tapahtuu, myös rikkoontumisia.

Voidakseen turvata noin 430 jäsenensä häiriöttömän vedensaannin Kurun Vesiosuuskuntaa huoletti alueen vesiputkien kunnossa pysyminen. Kun riski tuntui vain kasvavan, hallituksen puheenjohtaja Seppo Keskinen ryhtyi miettimään ratkaisua. Paikkakunnalla hyvin tunnettuna, monia muitakin innovaatioita toimeenpanneena puuhamiehenä hän löysikin keinon, joka yllätti ja ihastutti niin yksinkertaisuudellaan kuin kustannustehokkuudellaankin.

Lämpökenttä suojaa putkia ja kaapeleita

Ratkaisu löytyi ihan tavallisista eristelevyistä muodostettavista lämpökentistä.Lämpökenttä muodostetaan yksinkertaisesti asettamalla kaivantoon putkien ja kaapeleiden risteyskohtiin noin 30 cm syvyyteen - siis selkeästi putkien ja kaapeleiden yläpuolelle - kolme kappaletta 60x320 cm eristelevyä. Nämä muodostavat suojaavan alueen, joka estää putkia ja kaapeleita myös jäätymästä.

Vesiputkien rikkoontuminen vaikuttaa miltei välittömästi jokaiseen sen piirissä olevan kotitalouden arkeen. Suurimmat kustannukset aiheutuvat kuitenkin koko ajan yleistyvistä valokuitukaapeleista.

"Putkien ja kaapeleiden rikkoontuminen aiheutuu lähtökohtaisesti kahdesta syystä", Seppo Keskinen avaa keksintönsä taustoja. "Kovasta pakkasesta tai alueella suoritettavista kaivuutöistä. Eristelevyillä tehtävä lämpökenttä vähentää tehokkaasti kumpaakin uhkaa."

Samalla lämpökenttä toimii tehokkaana varoittimena, jos alueella ryhdytään suorittamaan uusia kaivauksia.

"Lämpökentät merkataan selkeästi maastoon ja kirjataan myös vesikarttoihin", Seppo Keskinen korostaa. "Tämä auttaa havaitsemaan kaivantojen risteyskohdat, ja toimii myös varoitusmerkkinä kaivinkoneen kuljettajalle. Viimeistään siinä kohtaa, kun kauha kaappaa mukaansa eristelevyä, pitäisi varoituskellojen soida."

Yhteistyöllä kustannussäästöjä

Yhden lämpökentän eristelevykustannukset ovat reilusti alle 20 euroa, ja kun yhden valokuitukaapelin korjaustyöt maksavat helposti kymmeniä tuhansia, voidaan investoinnin sanoa olevan vähintäänkin perusteltu. Vaurioiden korjaaminen on kallista, eikä lopputulos käytännössä koskaan yllä alkuperäisen tasolle. Koituneet kustannukset päätyvät, joko suoraan tai välillisesti, loppujen lopuksi kuluttajien ja veronmaksajien maksettavaksi.

"Johtojen, putkien ja kaapeleiden määrän kasvun myötä syntyy enemmän myös alueita, joissa nämä risteävät", toteaa Seppo Keskinen. "Mitä enemmän tavaraa ja risteyksiä, sitä enemmän riskitilanteita vaurioitumiselle."

Lämpökenttiä on asennettu Kuruun jo kolmen vuoden ajan. Paraikaa sähköyhtiö Elenia tekee Kurussa sähköverkkonsa kaapelointitöitä; kaivuu-urakan edetessä, aina kun kohdataan vesi- tai viemäriputken risteyskohta, siihen asennetaan kolmen eristelevyn laajuinen lämpökenttä.

Kun kaivuutöitä on joka vuosi edellistä enemmän, myös kenttien määrä kasvaa. Seppo Keskinen hämmästeleekin, miksei helposti toteutettavaa ja edullista turvatoimenpidettä ole otettu muualla laajemmin käyttöön.

"Vesiputki- ja kaapelirikot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä ja kustannuksia yhteiskunnalle, joten on hämmästyttävää, miksi niiden ennaltaehkäisyyn ei kiinnitetä enempää huomiota. Vaikka maan alla risteilee eri tahojen sinne asettamia putkia ja piuhoja, pitäisi tässä kohtaa ymmärtää yhteinen etu ja löytää keinot laittaa asia yhteispelillä kuntoon."

Päivitetty