Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kaikki kaapelit samalle muuntamokopille yhteisiä kaapelireittejä ja kaapeliputkia pitkin. Siinä Maviko Oy:n kehittämän älymuuntamon perusidea, joka tuo konkreettista helpotusta sähkö- ja televerkkojen yhteisrakentamiseen.

Sähkö- ja televerkoilla on perinteisesti omat erilliset muuntamonsa, jotka joskus sijaitsevat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Mutta voisivatko ne sijaita myös yhden ja saman katon alla?

Tätä pulmaa alettiin pohtia Vaasassa, Lempäälässä ja Ullavalla toimivassa sähkönjakelun palveluyritys Maviko Oy:ssä jo 10 vuotta sitten. Muutamaa vuotta myöhemmin (2012) yhtiössä tartuttiin tuumasta toimeen.

Tavoitteena oli rakentaa älymuuntamo, jossa on laitetilat niin sähköverkon kuin tietoverkon laitteille. Samalla laitteille saataisiin helposti sekä käyttösähkö että akkuvarmistus. Myös kaapelointi onnistuisi yhtä reittiä pitkin ja ilman erillisiä laitetiloja.

Tuotekehitystä yhdessä asiakkaiden kanssa

Mavikon muuntamoliiketoiminnasta vastaavan Markus Toivosen mukaan älymuuntamon hyödyntämistä yhteisrakentamisessa selvitettiin operaattoreiden ja verkkoyhtiöiden kanssa. Tämän palautteen pohjalta siihen kehitettiin ratkaisu kuituoperaattorin omalle laitetilalle.

”Muuntamossa on valmiiksi oma tila verkkoyhtiön kaukokäyttölaitteille, mutta sitä voidaan käyttää myös kuituoperaattorin tilana. Tietoliikenneoperaattorille saadaan toki tarvittaessa myös oma laitetila lukittavalla ovella. Laitetila sijoitetaan samaan päätyyn, johon liitetään myös lähtevät sähkökaapelit”, Toivonen selvittää.

Telelaitteiden tarvitsema sähkö saadaan muuntamosta sisäisenä jakeluna eikä erillistä sähköliittymää välttämättä tarvita.

Yhteisistä tiloista selkeitä säästöjä

Älymuuntamon edut ovatkin Toivosen mukaan selkeitä.  Yhteisrakentaminen helpottuu ja on kustannustehokkaampaa, kun kaikki kaapelit saadaan yhteen osoitteeseen samoja kaapelireittejä ja putkia pitkin. Kaapelointityökin hoituu samalla kertaa

”Operaattori ja sähköyhtiö eivät tarvitse enää kahta erillistä laitetilaa. Tilojen ylläpito helpottuu ja infran rakentaminen samoihin reitteihin helpottaa myös sijoituslupien hakemista”, Toivonen selvittää.

Lisäsäästöä syntyy siitä, että teleoperaattori voi hyödyntää tilaa ja lähellä olevaa sähköä, verkkoyhtiö puolestaan teleoperaattorin yhteyksiä. Myös tilojen kustannukset pystytään jakamaan.

”Tämän yhteistyön kautta tarvittavien laitteiden määrä, ylläpitokustannukset ja ympäristön kuormitus vähenevät”, Toivonen luettelee.

Konkreettista yhteisrakentamista

Parhaillaan yhtiö kartoittaa yhteistyökumppaneita, joiden kanssa se pääsisi pilotoimaan uutta, avaimet käteen -periaatteella tarjottavaa ratkaisuaan. Toivosen mukaan keskusteluja on käynnissä useiden verkkoyhtiöiden sekä teleoperaattorien kanssa.

”Ratkaisumme haastaa verkkoyhtiöt ja kuituoperaattorit muuttamaan olemassa olevaa ajattelumallia ja käytäntöjä. Kuten yhteisrakentamisen ideakin kertoo, niin asioita pitää tehdä enemmän yhdessä kuin erikseen. Tässä se toteutuu todella konkreettisesti, mikä on mielestämme myös vahva peruste yhteisrakentamisteko-palkinnolle.”

Päivitetty