Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Pälkäneen Valokuitu Oy: Valokuitua ja säävarmaa sähköä Pälkäneellä

Pälkäneellä ollaan huomattu yhteisrakentamisen edut: kunnan asukkaat saavat säävarman sähköverkon ja valokuituverkon yhdellä rakentamisella.

Kuvassa rakennetaan valokuitua

Yhteisrakentamisen keskiössä on eri toimijoiden halu tehdä toimivia verkkoja yhdessä. Pälkäneellä yhteisrakennetaan säävarmaa sähköverkkoa ja valokuituverkkoa: koko hanke on suunniteltu ja kilpailutettu yhteistyössä rakentajien kesken. 

”Pääosa verkosta rakennetaan yhteisurakkana sähköyhtiö Elenian kanssa, mutta olemme tehneet yhteistyötä myös teleoperaattoreiden kanssa” Pälkäneen Valokuitu Oy:n toimitusjohtaja Esko Koskela kertoo. 

Tavoitteena kehittyvä kunta ja toimivat yhteydet 

Puolentoista vuoden ajan jatkunut hanke lähti käyntiin Pälkäneen kunnan aloitteesta. Pälkäneen Valokuitu Oy on täysin kunnan omistama yhtiö. 

"Edellisessä kuntastrategiassa linjattiin, että kehittymisen esteenä ovat heikot tietoliikenneyhteydet. Tähän ratkaisuna on koko kunnan kattava valokuituverkko. Kunnassa nähtiin kuituverkko muuhun kuntainfraan verrattavan tekniikkana”, Koskela kertoo. 

Mahdollisuuksia ja jaettua vastuuta 

Pälkäneen yhteisrakentamisprojekti on hyvässä vaiheessa: puolet satojen kilometrien mittaisesta tukikelpoisesta verkosta ja kolmasosa todennäköisesti rakentuvasta verkosta alkaa olla tehty. Yhteisrakentamisen mahdollisuudet hankkeessa yllättivät toimijat.  

”Alkuperäinen arvio yhteisrakentamisen määrästä oli 75 prosenttia. Todellisuudessa yli 90 prosenttia rakentamisesta tehdään yhdessä”, Koskela iloitsee. 

Erilaisten verkkojen rakentamisen teknisistä vaatimuksista on selvitty hyvässä yhteistyössä. Myös vastuut projektin etenemisessä ovat selkeät. 

”Infran omistaja ei voi siirtää vastuutaan muille, ja myös molempien verkkojen projektipäälliköt ovat avainhenkilöitä projektin onnistumisessa. Yhteisrakentamisessa myös yhteisellä maastosuunnittelulla on merkittävä rooli projektin aikataulutuksessa, töiden rytmittämisessä ja luvituksessa”, Koskela kertoo. 

Säästöjä, positiivista palautetta ja toiveita tulevaisuudesta 

Kokemukset yhteisrakentamisesta ovat Pälkäneellä positiivisia. Yhteisrakentamisen edut ovat olleet paitsi taloudellisia, myös parantaneet asukkaiden viihtyvyyttä alueella. 

"Yhteisrakentamisella on saatu aikaan merkittäviä taloudellisia säästöjä. Olemme saaneet myös asukkailta hyvää palautetta siitä, ettei katuja tarvitse avata montaa kertaa”, Koskela iloitsee. 

Hankkeessa mukana olevat tahot

  • Elenia Oy
Päivitetty