Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Förordningen som förenhetligar drönarflygningen i hela Europa började tillämpas vid årsskiftet 2021.I enlighet med förordningen förutsätts att alla drönaranvändare, såväl hobby- som yrkesflygare, ska registrera sig, lära sig reglerna för drönarflygning och i regel avlägga ett prov. På ett drygt år har redan 14 000 flygare avlagt teoriprovet för fjärrpiloter. Drönarflygning har ökat i popularitet i jämn takt under de senaste åren. Med de gemensamma spelreglerna vill man trygga säker flygning.

"Efter den liberala regleringen som tidigare rådde i Finland har vi nu omfattats av EU:s gemensamma reglering för drönarflygning i ett drygt år. Det som ligger bakom de gemensamma reglerna är den ökade drönartrafiken och strävan efter säker flygning. Pilotens, andra människors och den övriga lufttrafikens säkerhet är ytterst viktiga. Medvetenheten om det nya reglementet och dess fördelar för trygg verksamhet har ökat", berättar överdirektör Jarkko Saarimäki.

För drönaranvändare innebär den nya regleringen skyldighet att registrera sig i ett register över drönaroperatörer. Tidigare gällde skyldigheten endast yrkesanvändare. Endast sådana användare som flyger drönare som väger under 250 gram och saknar kamera eller som klassas som leksaker behöver inte registrera sig. Dessutom ska användarna lära sig reglerna för drönarflygning och i regel avlägga ett teoriprov via nätet.

"Hittills har 14 000 flygare avlagt teoriprovet för fjärrpiloter. Då våren och den mest aktiva flygarsäsongen närmar sig är det sannolikt att även antalet avlagda prov växer. I registret finns dryga 13 000 drönaroperatörer. Såväl privatpersoner som organisationer kan registrera sig som operatörer, och en operatör kan ha flera flygare", berättar specialsakkunnig Patrik Söderström.

Tack vare registreringsskyldigheten är det lättare att övervaka flygverksamheten. Samtidigt underlättas säkerhetskommunikationen till drönarflygare. Registreringsavgifterna täcker upprätthållandet av ett sådant register som förutsätts av EU-förordningen. 

Från och med februari krävs ett ytterligare teoriprov för flygning av tyngre drönare i tätorter

Från och med februari krävs en mer djupgående kompetens av fjärrpiloter som flyger 500–2000 gram tunga drönare på högst 150 meters avstånd från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden. För sådan flygning krävs att piloten utöver teoriprovet via nätet avlägger ett ytterligare teoriprov som utförs under övervakning. Det är möjligt att avlägga det s.k. A2-teoriprovet på flera orter. Ett godkänt resultat i provet är giltigt i fem år.

Både intyget över avlagda prov och operatörens registreringsperiod ska vara i kraft alltid då man flyger. Ytterligare information om registreringen, proven och reglerna kring flygning hittar du på Traficoms webbplats droneinfo.fi. 

Säkerhetsläget i anslutning till drönare har utvecklats till positiv riktning i Finland

Drönarverksamheten började växa 2015, vilket ledde till flera luftrumskränkningar och därmed tillbud mellan drönare och bemannade luftfartyg. En del av dessa orsakade allvarliga farliga situationer. Några kollisioner inträffade dock inte. Under de senaste ett par åren har situationen utvecklats till det bättre. 2021 orsakade drönare fyra tillbud i Finland, medan medeltalet för åren 2014–2020 var tio.

"Jag anser att de nya utbildningskraven spelar en viss roll i den positiva utvecklingen, även om det fortfarande finns rum för förbättring. Genom att följa gemensamma spelregler tar vi hand om både vår egen och andra människors säkerhet", säger Saarimäki. 

Ytterligare information

Patrik Söderström, specialsakkunnig, patrik.soderstrom@traficom.fi, tfn 029 534 6120