Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Gå till sökfunktionen

Första registreringar av båtar har ökat år 2021 − ingen topp i olyckor

Under coronatiden har båtlivet blivit populärt och båtköp har varit livligt. Under januari-augusti 2021 var antalet första registreringar av farkoster totalt 4 899, vilket är 9 procent mer jämfört med motsvarande period förra året. Majoriteten av de första registreringarna var motorbåtar, men vattenskotrarna blev allt populärare. I januari-augusti omkom 30 personer när de var ute med båten. Repetera minneslistan för båtfolk med fem punkter för tryggt båtliv.

Nyttjande av vattenområden för rekreation har ökat betydligt under coronatiden. Detta har även synts i första registreringar av farkoster. År 2020 ökade antalet första registreringar betydligt jämfört med tidigare år, och år 2021 har antalet ökat fortfarande men måttligare.

"Båtboomen som började förra året fortsatte också i år. På grund av coronan ökade semesterfirandet i Finland, efterfrågan på sommarstugor ökade och samtidigt ökade också försäljning av båtar", berättar Henri Wallenius, chef för servicehelheten.

Majoriteten av de första registreringarna av farkoster är motorbåtar. Vattenskotrar har också sålts allt mer under de senaste åren. Vattenskotrarnas andel av alla första registreringar är redan över 25 procent. Segelbåtarnas och de övriga farkosternas andel av de första registreringarna är ganska liten.

Sea-Doo, Buster och Yamarin var de populäraste märkena vid första registreringar i januari-augusti 2021. Det vanligaste märket är vattenskotern Sea-Doo, de två andra favoriterna representerar märken som tillverkar snabba motorbåtar.

Första registreringar av farkoster 2016-2021

Obs. Statistiken för 2021 innehåller första registreringar under januari-augusti.

Topp tio märken vid första registreringar i januari-augusti 2021 (antal)

  1. Sea-Doo 1 043 
  2. Buster 589
  3. Yamarin 548
  4. Silver 262
  5. Suvi 254
  6. Faster 247
  7. Terhi 220
  8. AMT 161
  9. Yamaha 161
  10. Finnmaster 139

Mest första registreringar av farkoster i kustregionen och i stora inlandsstäder

Första registreringar av farkoster görs främst i kustregionen och nära stora städer där det finns stora vattenområden och mycket folk. Antalet första registreringar har ökat i nästan alla landskap. Farkoster har första registreras mest i Nyland (29 %), Egentliga Finland (15 %) och Birkaland (9 %). Registreringsskyldigheter gäller inte mindre motorbåtar eller roddbåtar, och därför syns alla stugbåtar inte i statistiken.

Skyldigheten att registrera en båt gäller farkoster som är minst 5,5 meter långa eller har en motor på minst 15 kW (cirka 20,4 hk). Registeruppgifter om farkoster upprätthålls för att förbättra säkerheten till sjöss och för att förebygga skador som beror på användningen av farkoster.

Det ökade antalet första registreringar verkar inte ha ökat antalet olyckor

I januari-augusti omkom 30 personer i sjötrafiken enligt förhandsstatistik över sjöolyckor. I januari-augusti 2020 omkom 24 personer i sjötrafiken och åren 2017–2019 i genomsnitt 30 personer. Olyckor drabbar oftast personer över medelåldern och främst män. En motorbåt eller roddbåt är ofta delaktig i många olyckor. Antalet olyckor i havsområden har minskat betydligt från föregående år men ökat i insjöarna.

"Man kunde tänka sig att eftersom antalet första registreringar av farkoster har ökat kommer antalet olyckor på sjön också att öka. Enligt statistiken över sjöolyckor verkar det dock inte vara så", säger specialsakkunnig Mika Idman.

Repetera minneslistan med fem punkter för båtfolk

För att det ska vara tryggt och smidigt att röra sig till sjöss repetera minneslistan med fem punkter innan du kastar loss: 1) båt och utrustning i skick 2) tillräckligt med bränsle 3) ruttplanering som du berättat om till dem som inte åker med 4) räddningsvästarna på och 5) nykterhet. 


"Kasta loss endast nykter, klä på dig räddningsvästarna och se till att dina närmaste också gör så.  Det är värt att på förhand kontrollera att båten och utrustningen är i skick och att se till att det finns tillräckligt med bränsle. Det lönar sig att berätta om din planerade rutt för någon som inte åker med. När du tar hand om dessa fem saker har du goda förutsättningar för en trygg båtresa", summerar Wallenius.

Ytterligare information

Statistik över första registreringar av båtar (Extern länk) (på finska)

Statistik över sjöolyckor (Extern länk)

Henri Wallenius, chef för servicehelheten, tfn 029 534 6471, henri.wallenius(at)traficom.fi

Mika Idman, specialsakkunnig, tfn 0295 345 222, mika.idman(at)traficom.fi (statistik)