Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Koll på den nya sjötrafiklagen: Vilken utrustning behövs när man ska ut på sjön?

Den nya sjötrafiklagen träder i kraft den 1 juni 2020. Båtens befälhavare ansvarar för att båten har nödvändig utrustning. Hur väljer jag lämpliga flytvästar och vilken annan utrustning behövs när man ska ut på sjön? – vi sammanställde en lista med tips för valet av utrustning och utredde också varför flytvästarna alltför ofta blir kvar på stranden.

Innan man åker ut på sjön ska befälhavaren kontrollera båtens utrustning och se till att den är i skick och lättillgänglig. Den mängd utrustning som behövs beror på båtens storlek och hur många passagerare det finns i båten. Varje person i båten ska ha flytväst.

”Det ska alltid finnas godkända flytvästar, räddningsdräkter eller andra flytplagg av lämplig storlek för alla i båten. Dessutom ska en motorbåt eller en över 5 meter lång segelbåt vara försedd med länspump eller öskar samt åror, paddel eller ankare med lina. Om utombordsmotorn har en effekt på över 25 kilowatt eller om båten har en förbränningsapparat eller inombordsmotor, ska båten också ha en granskad handbrandsläckare ", säger teamledare Suvi Toppari.

I en båt som är kortare än 12 meter ska det också finnas en anordning med vilken man kan ge en stark ljudsignal och i en båt som är längre än 12 meter även en mistlur. I en över 20 meter lång båt kan man höra skeppsklockan klinga.

Tips för val av båtutrustning

  1. Skaffa helst utrustningen i en specialaffär där det finns sakkunskap. Då får du tillförlitliga svar på dina frågor.
  2. Välj lämpliga flytvästar enligt användarens vikt och prova västar eller andra flytplagg före köpbeslutet. Kontrollera att flytvästarna är CE-märkta.
  3. Endast utrustning som används skyddar båtföraren: Ta alltid med dig den utrustning du skaffat, även om du bara ska åka på en kort båttur.  Och oavsett vilken sammansättning du är på väg ut på sjön med lönar det sig för alla att klä på sig flytvästar redan innan man går ut på bryggan.

 

Enkät avslöjar varför flytvästarna alltför ofta blir kvar på stranden

I Traficoms enkätundersökning utreddes varför flytvästar inte används (Extern länk). Enligt enkäten är den största orsaken till att flytvästar inte används när man är ute på sjön helt enkelt att det inte finns några flytvästar. Även obekväma flytvästar och båtförhållanden som bedömdes som säkra lyftes fram.

”En flytväst är en billig livförsäkring när man är ute på sjön och det är skäl att alltid ha den på sig när man rör sig till sjöss. Vi har västen på och visar vattenmärket för en trygg båtsommar”, uppmuntrar Toppari.

Vi går igenom huvudpunkterna i den nya sjötrafiklagen i informationsserien. Bekanta dig också  med tidigare meddelanden (Extern länk) och följ diskussionen i sociala medier under #vesiliikennelaki2020.

Mer information:

Den nya sjötrafiklagen: www.traficom.fi/sv/sjotrafiklagen2020

Bekanta dig med enkäten: Obekväma, upplevs som onödiga eller saknas helt – det här är orsakerna till varför flytvästar inte används när man åker båt (Extern länk)

Var ett gott exempel och visa vattenmärket tillsammans med andra båtförare i sociala medier #näytävesimerkki, vesimerkki.fi (Extern länk)

teamledare Suvi Toppari, tfn 029 534 5412, suvi.toppari(at)traficom.fi, på Twitter @SuviToppari

specialsakkunnig Kimmo Patrakka, tfn 029 534 6450, kimmo.patrakka(at)traficom.fi