Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Vad är onlineplattformar?

Verksamheten på nätet sker allt oftare via olika plattformar. Onlineplattformar används för diskussion, utbyte av information och för handel. Förordningen om digitala tjänster medför nya skyldigheter för onlineplattformar från och med den 17 februari 2024 för att verksamheten på plattformarna ska vara tryggare och öppnare. I fråga om plattformsjättar trädde regleringen i kraft sommaren 2023.

En onlineplattform är en tjänst som lagrar och sprider information så den är offentligt tillgänglig enligt användarnas önskemål. I förordningen om digitala tjänster anses en onlineplattform vara en av värdtjänsternas underkategorier. Typiska onlineplattformar är olika sociala nätverk som till exempel diskussionsforum och sociala medieplattförmar som suomi24.fi, vauva.fi och Facebook.

Marknadsplatser på nätet

Onlineplattformar omfattar även marknadsplatser på nätet. I förordningen om digitala tjänster är dessa en sådan onlineplattform där konsumenter och näringsidkare bedriver handel, det vill säga ingår distansavtal. Även privatpersoner idkar handel sinsemellan på plattformarna, men omfattas inte av regleringen i förordningen om digitala tjänster.

En marknadsplats på nätet är en onlineplattform som kommer överens med försäljaren om att säljaren kan erbjuda sina tjänster eller produkter på plattformen i fråga, till exempel genom en webbplats eller mobilapplikation. Marknadsplatser på nätet kan till exempel vara webbplatser för bokning av resor och hotell. 

Multinationella plattformsjättar

Till onlineplattformar hör även multinationella plattformsjättar, det vill säga mycket stora onlineplattformar och sökmotorer. Dessa är tjänster som har över 45 miljoner månatliga användare inom EU. Sådana plattformar är bland annat Facebook, Instagram, sökmotorn Google, Tiktok och nätbutiken Amazon. EU-kommissionen anger vilka aktörer och tjänster som uppfyller definitionen för mycket stor onlineplattform. Verksamheten hos plattformsjättar övervakas av kommissionen tillsammans med myndigheten i det land där plattformsjätten har sitt huvudsakliga etableringsställe. Ingen plattformsjätte har sitt huvudsakliga etableringsställe i Finland. 

Hurdana tjänster räknas inte som onlineplattformar?

Onlineplattformar är inte sådana värdtjänster där diskussions- eller kommentarfunktionen är en extrafunktion av mindre betydelse kopplad till en annan tjänst som inte kan användas utan den huvudsakliga tjänsten. Till exempel kommentarsavsnittet i en nättidning kan vara en sådan värdtjänst.

Molntjänster eller webbvärdtjänster anses inte heller vara onlineplattformar om spridningen av information till allmänheten är liten i förhållande till den huvudsakliga verksamheten. 

Enligt förordningen om digitala tjänster avgör de tekniska egenskaperna hur tjänsten klassificeras. Det kan hända att tekniska funktioner utvecklas med tiden, varvid frågan från fall till fall ska utvärderas på nytt. 

Uppdaterad