På dessa sidor har vi samlat information om vad som förändras inom sjötrafiken den 1 juni 2020 när den nya sjötrafiklagen träder i kraft. Sidorna kompletteras under årets lopp.
I den nya sjötrafiklagen accentueras befälhavarens ansvar. Befälhavaren ansvarar bland annat för farkostens gång, säkerhet och utrustning och för hur utrustningen används. Befälhavaren ansvarar också för att användningen av farkosten inte åstadkommer fara, olägenheter eller störningar för någon eller något, inklusive miljön.
Den nya sjötrafiklagen medför inga större ändringar i registreringen av farkoster. Varje farkost som är försedd med motor eller segel, vars skrovlängd är minst 5,5 meter eller vars effekt enligt motortillverkarens uppgift är minst 15 kilowatt dvs. 20,4 hästkrafter ska fortsättningsvis registreras i trafik- och transportregistret.
Utmärkningen av farlederna och regleringen av sjötrafiken
Bestämmelserna om säkerhetsanordningarna för sjöfarten har införlivats med den nya sjötrafiklagen genom att en stor del av innehållet i förordningen om utmärkning av farlederna, som upphävs, har inbegripits i den nya lagen.
Trots att förra sommaren var en livlig tid för båtliv, minskade antalet båtolyckor med dödlig utgång betydligt förra året. År 2020 dog 28 personer i sjötrafiken. Största delen av olyckorna inträffa...
Transport- och kommunikationsverket Traficom, Polisen, Gränsbevakningsväsendet och Tullen vill med gemensamma krafter förbättra säkerheten på sjön sommaren 2021. År 2020 medförde en ny sjötrafiklag...
Trots den livliga båtsommaren har antalet sjötrafikolyckor med dödlig utgång minskat markant i år. I januari–augusti omkom 24 människor i samband med båtliv, det är tio färre än i fjol.
Tre föreskrifter som Transport- och kommunikationsverket (Traficom) har utfärdat med stöd av sjötrafiklagen (782/2019) utfärdas igen på grund av upphörande av tidsfristen för notifiering till den E...