Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Hälsa och välmående

Den efterlängtade trafiksäkerhetsstrategin blev klar

Främjandet av trafiksäkerhet är en av Traficoms centrala uppgifter både inom vägtrafik liksom inom luftfart, spår- och sjötrafik. 

Under 2020-2021 stödde Traficom starkt beredningsarbetet för trafiksäkerhetsstrategin 2022-2026. Strategin som blev klar i början av 2022 behandlar för första gången säkerhetsfrågor inom alla trafikformer. Dess mål är att förbättra trafiksäkerheten i Finland som helhet. 

För att främja arbetet med strategin arbetade Traficom exempelvis redan år 2021 för att ge hälso- och sjukvården tillgång till uppgifter om körrätt för att främja tillsynen av körhälsan. Vår roll i genomförandet av åtgärderna blir större år 2022, då strategin börjar verkställas genom bl.a. en uppdatering av anvisningen för hastighetsbegränsningar och grundandet av ett nätverk för mikromobilitet. Intressentnätverket för båtliv som Traficom leder koncentrerar sig år 2022 särskilt på båtlivets säkerhetssituation, utbildning och marknadsföring.

Cybersäkerhet hör till alla

Cybersäkerhetscentret vid Traficom har som sin viktigaste uppgift att trygga kommunikationsnätens driftsäkerhet och informationssäkerhet. Cybersäkerhetscentret stöder organisationen i att trygga cybersäkerheten och hjälper nätanvändare av alla åldrar att anamma bättre informationssäkerhetsfärdigheter. 

År 2021 ordnade vi kampanjer på sociala media för att stärka seniorers informationssäkerhetsfärdigheter. Tillsammans med våra samarbetspartner nådde vi över 600 000 människor. På Cybersäkerhetscentrets webbplats upprätthåller vi material om informationssäkerhet lämpliga för barn, föräldrar och fostrare. Cybersäkerhetscentret deltog i kampanjen Se upp, försäkra och varna (Varo, Varmista, Varoita) riktad till konsumenter ordnad av Konsumentförbundet och Microsoft och i Traficoms kampanj Smarta inköp (Älyä ostoksiin). 

Cybersäkerhetsmärket berättar för konsumenten att man fäst uppmärksamhet vid informationssäkerhet i en produkt eller en tjänst. År 2021 beviljade Cybersäkerhetscentret cybersäkerhetsmärket åt coronavaccinationsintygets läsapp. 

Vi deltog också i finansministeriets projekt Haukka (Hök), inom vilket man utvecklar tjänster för digital säkerhet för den offentliga förvaltningen. År 2021 inledde vi informationssäkerhetskartläggningar om säkerheten i kommunernas digitala tjänster med avsikt att förbättra dem, och arbetet fortsätter år 2022.

Läs mer om vårt arbete mot dettan mål

Uppdaterad