Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Försäljning av ett begagnat fordon

Bekanta dig med dessa anvisningar och sköt försäljningen av en bil, motorcykel, moped eller annat fordon smidigt utan problem.

Gör så här

1

Gör en överlåtelseanmälan eller ge köparen ett certifikat eller del II av registreringsbeviset

Om säljaren gör en överlåtelseanmälan, behöver köparen inte nödvändigtvis ett certifikat eller del II för att registrera ägarbytet.

Skapa ett certifikat i Traficoms e-tjänst . Om du vill får du certifikatet skickat till dig per e-post eller så kan du skriva ut certifikatet som en pdf-utskrift.

Om du säljer fordonet till utlandet eller Åland, ska du ge köparen båda delarna av registreringsbeviset.

OBS! en ny registeranmälan, till exempel avställning, ogiltigförklarar en tidigare utskriven anmälningsdel. Vid behov kan du beställa ett nytt registreringsbevis från Traficoms e-tjänst eller från ett besiktningsställe som utför registreringar

3

Försäkra dig om att betalningarna upphör genom att göra en överlåtelseanmälan

Med en överlåtelseanmälan kan du vara säker på att betalningarna upphör vid rätt överlåtelsedatum även om köparen inte registrerar fordonet i sitt namn. Om du har sålt ditt fordon får du inte längre anmäla det som avställt.

För en överlåtelseanmälan behöver du köparens personbeteckning eller FO-nummer som du hittar i överlåtelse- eller köpebrevet som du gjort upp tillsammans med köparen.

Om fordonsköparen inte har en finländsk personbeteckning eller ett finländskt FO-nummer, kan du göra en överlåtelseanmälan hos ett besiktningsställe som utför registreringar.

Du kan göra en överlåtelseanmälan:

Spara ett intyg över försäljningen – till exempel kvitto på betalning eller det överlåtelse- eller köpebrev som undertecknats av bägge parter – så att du vid behov kan bestyrka uppgifterna som du har anmält.

Läs mer

Uppdaterad