Förstasidan: Traficom
Förstasidan: Traficom
Meny

Använd tjänsten när du vill anmäla att din bil, motorcykel eller annat fordon ska avställas tillfälligt. Avställningen träder i kraft samma dag som anmälan görs. Avställningen gäller tills vidare och kan inte göras i förväg, retroaktivt eller för en viss tid.

Om ditt fordon inte används under vissa perioder, kan du tillfälligt avställa det och samtidigt få besparingar i fordonskostnaderna.

Avställningen träder i kraft genast. Du kan ändå använda fordonet till slutet av anmälningsdagen, om den periodiska besiktningen och trafikförsäkringen är i kraft, registreringsskyltarna är fästa och fordonsskatten är betald. Efter detta får fordonet inte användas i trafiken innan påställning. Missbruk orsakar tilläggsskatt på minst 1000 €.

Avställningen gäller tills vidare och kan inte göras i förväg, retroaktivt eller för en viss tid. Registreringsskyltarna behöver inte returneras i samband med avställning.

Avställningens påverkan på avgifter

Ingen fordonsskatt uppbärs på bilar under den tid då avställningen gäller (bortsett avställningsdagen). Den överflödigt betalda fordonsskatten krediteras debetsedeln för ditt nästa fordon om du inte söker återbäring . Om du påställer bilen mellan två avställningar, debiteras för den tid du använder fordonet minst 10 € i fordonsskatt (det minsta fordonsskattebelopp som debiteras).

Avställningens påverkan på försäkringspremiens storlek beror på ditt försäkringsavtal med försäkringsbolaget. Kontrollera saken med ditt försäkringsbolag. Det tar några dagar innan avställningen uppdateras till försäkringsbolagens system. Om du vill säga upp trafikförsäkringen helt och hållet i samband med avställningen, bör du komma överens om det med försäkringsbolaget. 

Du kan kontrollera om det lönar sig att ställa av ditt fordon med hjälp av vår lönsamhetsräknare (Extern länk).

Om du har sålt ditt fordon, kan du inte längre avställa det. Gör en överlåtelseanmälan för att försäkra dig om att din skyldighet att betala fordonsskatt och trafikförsäkring för fordonet upphör. Om fordonet dock bevisligen har förts till utlandet eller till Åland för registrering, kan du anmäla att fordonet har avställts till utlandet

Om ett fordon som har varit i trafik- och transportregistret har registrerats i militärfordonsregistret, kan avställning för registrering i militärfordonsregistret antecknas för fordonet.

Om du aldrig mer tänker använda fordonet, gör då en slutlig avregistrering av fordonet .  För en slutlig avregistrering kan du avgiftsfritt lämna din bil till ett av Finlands Bilåtervinning Ab:s (Extern länk) auktoriserade mottagningsställen för skrotfordon.

Gör så här

1

Logga in i tjänsten och välj det fordon som du ska avställa tillfälligt i tjänsten Mina ärenden.

2

Välj tjänsten Avställning. Betala och gå tillbaka till tjänsten där du får ett kvitto.

3

Kontrollera slutligen i tjänsten Mina ärenden att avställningen uppdaterades i dina fordonsuppgifter.

Visste du?

Istället för avställning används ibland termen ståförsäkring, även om det är två olika saker. Avställning är en registeranmälan som avbryter både försäkringsavgifter och skatteperioden för den tid fordonet inte används.  Ståförsäkring är en tjänst som försäkringsbolagen erbjuder sina kunder som avbryter försäkringsavgifterna under den tid som fordonet inte används. De flesta försäkringsbolag slutade att erbjuda ståförsäkringar när det blev möjligt att göra en avställning.