Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom avasi uusien ohjelmistotoimilupien hakukierroksen pitkäaikaiseen toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan. Hakukierroksella on tarjolla yksittäisiä FM- ja AM-taajuuksia 56 paikkakunnalle eri puolille Suomea. Lisäksi tarjolla on uusi valtakunnallinen taajuuskokonaisuus. Hakuaika päättyy 31.7.2024.

Toimilupakierrosten kautta Traficom tukee radiotoimijoiden verkkojen kehitystä ja palveluiden laajentumista uusille alueille tai uusille toimijoille. Näin radiotoimijoilla on mahdollisuus vahvistaa läsnäoloaan Suomen mediakentällä. Samalla uusien toimilupien myötä sekä valtakunnallisesti että alueellisesti lähetettävä ohjelmatarjonta monipuolistuu.

Haussa uusi valtakunnallinen taajuuskokonaisuus sekä useita yksittäisiä FM- ja AM-taajuuksia

Nyt alkavalla toimilupakierroksella on tarjolla uusi valtakunnallinen taajuuskokonaisuus TK26. "Yle Puheen toiminnan lopettamisen myötä Yleltä vapautui valtakunnallinen radioverkko vuoden alussa. Kokosimme yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa osasta Yle Puheen radioverkon taajuuksista sekä muista vapaana olleista taajuuksista uuden valtakunnallisen taajuuskokonaisuuden kaupalliseen käyttöön. Sen peittoalue kattaa yli 90 % kansalaisista", kertoo lakimies Kalle Tuominen. "Tavoitteena on löytää valtakunnalliselle radioverkolle toimija, jonka lähetykset kuuluisivat aidosti ympäri Suomen", jatkaa Tuominen.

Uuden valtakunnallisen taajuuskokonaisuuden lisäksi eri puolilla Suomea on haettavana yksittäisiä FM- ja AM-taajuuksia, jotka ovat jääneet vapaiksi aiemmilla hakukierroksilla, tai joista toimija on luopunut kesken toimilupakauden. Yksittäisiä taajuuksia on yhteensä 56 paikkakunnalla. Näitä taajuuksia voi hakea uuteen radiotoimintaan tai täydentämään nykyisten radioiden peittoalueita. "Yle Puheen lopettamisen myötä Helsingissä on tarjolla toimilupa myös yhdelle FM-taajuudelle, joka tulee todennäköisesti olemaan suosittu hakukohde, koska kysyntää pääkaupunkiseudun taajuuksille on ollut", sanoo Tuominen.

Valtakunnalliselle taajuuskokonaisuudelle TK26 myönnettävä toimilupa on voimassa vuoden 2032 loppuun asti. Muut myönnettävät toimiluvat ovat voimassa vuoden 2029 loppuun asti.

Ohjelmistotoimiluvat haettavissa heinäkuun loppuun

Ohjelmistotoimilupien hakuaika päättyy 31.7.2024 klo 23.59. Lähtökohtaisesti Traficom myöntää toimiluvat, mutta ohjelmistotoimilupapäätösten tekeminen siirtyy valtioneuvostolle, jos taajuuksia ei riitä kaikille hakijoille tai jos päätöksellä katsotaan olevan huomattavia vaikutuksia viestintämarkkinoiden yleiseen kehitykseen. Valtakunnallisen toimiluvan taajuuskokonaisuudelle TK26 myöntää valtioneuvosto. 

Lisätietoja

Lakimies Kalle Tuominen, p. 0295 390 313, kalle.tuominen@traficom.fi

Erityisasiantuntija Eliisa Reenpää, p. 0295 390 418, eliisa.reenpaa@traficom.fi

Päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen, p. 0295 390 446, suvi.juurakko-lehikoinen@traficom.fi

 

Valtakunnallisen radiotoiminnan ohjelmistotoimiluvissa on ehto, jonka mukaan ohjelmisto tulee lähettää samanaikaisesti ja samansisältöisenä koko kuuluvuusalueella. Tämän niin kutsutun yhden signaalin periaatteen vaikutuksia ja alueellisen mainonnan mahdollista ulottamista myös valtakunnallisiin radioverkkoihin on tarkoitus selvittää kattavammin ennen nykyisen ohjelmistotoimilupakauden päättymistä.